A friss füge közel sem tartozik az olcsó gyümölcsök közé, itthon általában szárított formában ismerik, hiszen a boltokban így lehet a legegyszerűbben hozzájutni. Emiatt egyre többen próbálkoznak otthoni termesztéssel, ami persze nagy kihívás, hiszen a fügebokor fagyérzékeny, itthon gyakran el is fagy, de egy kis odafigyeléssel, védett vagy melegebb helyen bárkinél megteremhet – hívja fel a figyelmet az Agrárszektor.
Pedig megéri próbálkozni, hiszen a füge jótékony egészségügyi hatásairól is híres.
Hatékonyan veszi fel a küzdelmet a vírusokkal szemben, sok vizet és növényi cukrot tartalmaz, melyek segíteni tudnak a kimerültségen, és méregtelenítés során is. A durván őrölt fügét alkalmazzák tüdőbetegek gyógyítására, a fügetej pedig fertőtlenítő hatású. A füge jó forrása az omega-3 és omega-6 zsírsavaknak, amik alapvetőek a szív- és érrendszeri betegségek elkerüléséhez, emellett káliumot tartalmaz, ami a magas vérnyomás ellen is hatékony.
Ez is érdekelhet: Négy egyszerű trükk, hogy a banán ne érjen túl gyorsan
Shutterstock
Általában a füge hashajtóként működik, de arról is ismert, hogy a fekélyeket és a jól gyomorhurotot kezeli. Csökkenti a felfúvódás érzését, javítja a belek működését. Gyomorgörcs esetén nyugtató hatású, de a bélférgeket és egyéb parazitákat is megöli. Segíti a bél kiürülését, de ellentétben a hashajtókkal nem okoz függőséget, bélgörcsöket és hasmenést.
Olvasd el ezt is! Sötét a kerted? Nincs minden veszve: a legjobb árnyékban is termeszthető zöldségek
Mire figyeljünk oda?
Az Agrárszektor kiemeli: a fügének is megvannak a maga igényei; a fiatalabb fáknak rendszeres öntözésre van szükségük, míg meg nem erősödnek. A megerősödött daraboknak pedig a szárazabb éghajlatokon legalább hetente egyszer kell öntözni. A gyökér feletti talajra fektetett talajtakaró segít a talaj nedvességének megtartásában. A sárguló, vagy lehulló levelek a nedvességhiány árulkodó jelei. A fügéknek nincs szükségük rendszeres trágyázásra, kivéve, ha tartóban nevelkedtek.
A hűvösebb területeken a fügéknek elkélhet egy kis téli védelem. Ősz végén kössük össze a fa ágait, hogy kissé tömörebbé váljon. Készítsünk köré egy vázat (például csirkehálóból, vagy hasonló dróthálóból), a szigetelés érdekében pedig töltsük fel azt szalmával.
Ha tudatosan gondozzuk fügefánkat, nyáron biztosan finom, érett gyümölcsbe kóstolhatunk majd bele.