Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy ha a banánhéjat blansírozzuk, szárítjuk és lisztté őröljük, akkor olyan pékárut készíthetünk belőle, amelynek ugyanolyan finom, ha nem jobb íze van, mint a búzaalapú termékeknek – számol be a kutatás eredményeiről a ScienceAlert.
Ez azért is érdekes, mert legtöbb ember valószínűleg nem is gondolt arra, hogy banánhéjjal főzzön, pedig a kutatók állítása szerint nem csak hogy teljesen biztonságos, de azt is bebizonyították, hogy az egészségre is kedvező hatással van.
Ez is érdekelhet: Négy egyszerű trükk, hogy a banán ne érjen túl gyorsan
Amikor a végeredményt tesztelték, a fogyasztók állítólag ugyanannyira elégedettek voltak a kapott ízzel, mintha klasszikus cukros sütit ettek volna.
Ráadásul a banánhéjas verzió bőségesen tartalmaz ásványi anyagokat és rákellenes tápanyagokat: a vizsgálatban a banánhéjjal dúsított cukros sütik például sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidáns vegyületet tartalmaztak.
Az egyetlen hátrány annyi volt, hogy a túl sok banánhéjliszt kissé barnás és kemény sütiket eredményezett, valószínűleg a sok extra rosttól. Amikor azonban 7,5 százalék banánhéjat tartalmazó liszttel készültek a tételek, a sütik állaga sokkal kellemesebb egyensúlyt ért el – állítja a kutatás.
Ha ez nem lenne elég: a sütemények szobahőmérsékleten három hónapig is jól eltarthatóak a polcon a kutatók szerint.
Bár a tanulmány csak a banánhéj hozzáadásának következményeit vizsgálta a sütikhez, az eredmények azt sugallják, hogy a banánhéjlisztet kenyérben, más süteményekben és tésztákban is érdemes lehet megfontolni.
Tavaly például már egy banánhéjas süteményről szóló tanulmány megállapította, hogy a gyümölcs sárga héja természetes ételszínezéket biztosít a sütött terméknek, valamint tápanyagtartalom-növelő hatású. Egy 2016-os tanulmány pedig azt találta, hogyha a búzaliszt 10 százalékának helyettesítése banánhéjliszttel magasabb fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalommal gazdagíthatja a sült kenyeret.
A tanulmány kiemelte, gyümölcs héjának fogyasztása nem csak egészséges, de segíthet csökkenteni az élelmiszerpazarlást is. A gyümölcs súlyának körülbelül 40 százaléka a héjában van, és a legtöbbször a tápanyagokban gazdag héjat szimplán kidobják.
Hozzá kell tenni, hogy a banánhéj nyersen nem sok mindent ér, de ha jól használjuk fel, akkor kellemes élményben lehet meglepetésünk – még egyes termékek eltarthatóságát is meghosszabbíthatja, mivel a héj antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.
Olvasd el ezt is! A banán 5 + 1 kevésbé ismert egészségügyi előnye
De ugyanez vonatkozik más gyümölcsök héjára is, például a mangó héjára, amelyről már szintén megállapították, hogy növeli a sütemények antioxidáns tulajdonságait és javítja az ízét.
Tehát amikor legközelebb lecsupaszítunk egy banánt, fontoljuk meg, hogy megtartjuk a héját.