Egy banán.

Talán hallottad már, hogy a banán enyhén radioaktív, de mit is jelent ez valójában?


A sugárzás olyan energia, amely hullámok vagy részecskék formájában terjed egyik pontból a másikba. Naponta ki vagyunk téve különböző természetes és mesterséges forrásokból származó sugárzásoknak.

A Napból és a világűrből érkező kozmikus sugárzás, a kőzetek és a talaj sugárzása, valamint a belélegzett levegőben, az élelmiszerekben és a vízben lévő radioaktivitás mind természetes sugárzási források.

Ez is érdekelhet: Apokalipszis közeli állapotot eredményezhet ez a sugárzás

A banán gyakori példa a természetes sugárzási forrásokra. A szóban forgó gyümölcs nagy mennyiségű káliumot tartalmaz, és ennek egy kis része radioaktív. De nem kell lemondani a banános turmixról – a sugárzás mennyisége rendkívül kicsi, és jóval kisebb, mint a természetes „háttérsugárzás", amelynek nap mint nap ki vagyunk téve.

A mesterséges sugárforrások közé tartoznak az orvosi kezelések és a röntgensugarak, a mobiltelefonok és a villanyvezetékek. Gyakori tévhit, hogy a mesterséges sugárforrások veszélyesebbek, mint a természetes sugárzás.

Cikkünk hasonló témában: A banán tökéletesen fagyasztható, csak tudni kell, hogyan!

Nincsenek olyan fizikai tulajdonságok, amelyek miatt a mesterséges sugárzás más vagy károsabb lenne, mint a természetes. A káros hatások a dózissal függnek össze, és nem azzal, hogy honnan származik az expozíció.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk