egy nő salátát kap be, és eltolja a hamburgert
Fotó: Shutterstock

5 hiba, amibe pillanatok alatt belecsúszhatsz diétázás közben

Kezdetben mindig motiváltak vagyunk a különböző diétákban, de aztán megéhezünk, és visszatérünk a megszokott kerékvágásba, és ezzel az összes leadott súlynak annyi.


Meg kell találnunk az egyensúlyt az ételek, a súly és az életmód között, a szélsőségek ugyanis bármelyik irányban egészségtelenek és kudarcra vannak ítélve. Nem létezik egy ideális, mindenki számára megfelelő diéta. De mindannyiunknak megvan a saját optimális étrendje, és érdemes időt szánni arra, hogy kitapasztaljuk, mi az.

Ebben a − Goodmen Project segítségével írt − cikkben öt olyan diétás hibát osztunk meg, amelyeket érdemes elkerülni, ha éppen fogyni próbálunk.

Ez is érdekelhet: Négy káros diéta, amit jobb, ha elkerülsz

1. Hóbortos diéták

Hallunk a legújabb híresség sikeréről, aki csodálatosan néz ki, és gyors és könnyű fogyást ígér nekünk. Túl szépen hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, mégis alig várjuk, hogy belevessük magunkat.

Minden jól megy, a mérleg számai csökkennek, és mi remekül érezzük magunkat. De néhány hét után belefáradunk az éhségbe. Néhány divatos diéta valóban működik − különösen az elején. A probléma az, hogy korlátozó és merev jellegük miatt nehéz őket hosszú távon fenntartani.

Mit tegyél?: A naplódban vizsgáld meg a különböző étrendi irányelveket és stratégiákat, amelyeket fenntarthatónak érzel. Azt is vizsgálja meg, mely diétákat támogatja a tudomány.

​2. Csak a diétára és a testmozgásra összpontosítasz

A fogyás és az egészség sokkal többről szól, mint a kalóriák csökkentéséről és az edzőteremben töltött órákról. Hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni más okokat, amelyek miatt esetleg nem fogyunk. Pedig a testünk egészként működik − ha egy részünk nem működik, az más területekre is hatással van.

Például, ha stresszelünk, a szervezetünk több kortizolt termel, ami közvetlenül befolyásolja a fogyásra irányuló erőfeszítéseket. A krónikus stressz, amellett, hogy elősegíti a súlygyarapodást, számos negatív egészségügyi következménnyel hozható összefüggésbe.

Mit tegyél?: Kövesd nyomon a hangulatod, a győzelmeket és a veszteségeket. Ha találsz olyan területet, amely figyelmet igényel, kezdj apró, de következetes lépésekkel a változás felé.

Ha tovább olvasnál: Az 5 legsikeresebb diéta a szakértők szerint

​3. Olyan étrendek kiválasztása, amelyek másoknál működnek

h\u00e1rom kis paradicsomot \u00e9s egy kis sal\u00e1t\u00e1t n\u00e9z egy n\u0151 a t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: Shutterstock

Étkezési preferenciáink már gyermekkorunk óta a részeink. Nagyanyáink és nagyapáink a hagyományaikat és rítusaikat is továbbadták.

A probléma a mások számára működő étrendek kiválasztásával az, hogy nem biztos, hogy megfelelnek a mi életmódunknak vagy meggyőződésünknek, és ez még több stresszhez vezethet.

Mit tegyél?: Fedezd fel, hogy mely ételek vigasztalnak, nyugtatnak meg és okoznak örömöt. Attól, hogy valaki más rossznak címkéz egy ételt, lehet, hogy számodra kiváló választás.

4. Nem készítesz tervet

Ha világos képünk van a kívánt eredményről, az segít, hogy mire törekedjünk minden nap. Ha nem tervezünk, nincs útmutatásunk, hogy mit együnk, ami gyakran az utolsó pillanatban rossz döntésekhez vezet, mert éhesek vagyunk.

Az étkezéstervezés kiküszöböli a találgatásokat. Ha tervezünk, nem költekezünk túl, és nem veszünk feleslegesen élelmiszert, ami kárba vész. Az étkezési tervek összeállítása némi gondolkodást igényel, de ha már megtetted, akkor lesz egy terved, amit követhetsz.

Mit tegyél?: Minden héten készíts étkezési tervet. Az első hét legyen a lehető legegyszerűbb.

​5. Nem hozol döntést

Honnan tudod, hogy melyik diéta a megfelelő számodra? Vannak tanulmányok, amelyek a paleo, vegán, makrobiotikus, gyulladáscsökkentő, kék zónás és ketogén diétákat támogatják, hogy csak néhányat említsünk. Az információ áradat sokszor nyomasztó is lehet.

A határozatlanság arra késztet, hogy újra és újra ugyanazokra a kérdésekre válaszoljunk: szabad-e ma húst, krumplit, kenyeret vagy tojást enni.

Mit tegyél?: Kövesd nyomon a napi energiaszinted és az ételválasztásaid a naplóban. Idővel látni fogja a mintákat, amelyek a legoptimálisabb étrendhez vezetnek.


A figyelmetekbe ajánljuk