bundás kenyér
Fotó: Shutterstock

Már az ókori rómaiak is imádták a bundás kenyeret

Felesleges bemutatni a bundás kenyeret, melyből isteni reggeli készülhet egy rohanós napon is. A világszerte népszerű étel laktató, ráadásul rengeteg variációja létezik. Eredetét mai napig a franciákhoz kötik a „pain perdu“ miatt, ám valójában története sokkal korábbra nyúlik vissza, hiszen már az ókori rómaiak is rendszeresen fogyasztották.


A legkorábbi feljegyzések alapján a bundás kenyér feltűnt Marcus Gabius Apicius 4. századi római szakácskönyvében, „aliter dulcia" névre keresztelve, amely magyarul „újabb édességet" jelent. A recept szerint karéj nélkül, tejben áztatták, majd ezt követően felvert tojásba megmártották és kisütötték, végül pedig mézzel tálalták a kenyérszeleteket. Az egyszerűen elkészíthető étel egész Európában elterjedt, mivel a 14. században bekerült egy szakácskönyvbe, ahol már a „payn fondue“ nevet viseli. A verzió szerint a kenyeret borban kellett áztatni, majd zsírban kisütni, tálaláskor pedig rászórni néhány szem szárított gyümölcsöt – írja a Food Republic magazin.

1615-ben szintén nem maradt ki a „The Englis Huswife“, azaz az angol háziasszony szakácskönyvéből, amelyben már „panperdy“ néven hivatkoztak rá. A recept szerint a kenyérszeleteket sós, cukros, fűszeres tojásban áztatták, de Robert May 1660-ban kiadott szakácskönyve (The Accomplisht Cook) szerint tojás nélkül, borban és narancslében kellett áztatni a szeleteket a tökéletes bundás kenyér eléréséhez.

bund\u00e1s keny\u00e9r

Fotó: Shutterstock

Többen úgy vélik, a nemzetközi „french toast“ elnevezés hibás, hiszen 1724-ben Joseph French terjesztette el széles körben a receptet, amit eredetileg „French’s toast“, azaz a franciák bundás kenyere nevet kapta, ám egy nyelvtani hiba miatt végül „french toast“, azaz francia bundás kenyérként került be a köztudatba. 1871-ben az észak-amerikai ételeket és italokat jegyző enciklopédia is ezen a néven említi.

Bundás kenyér a napjainkban

Számos országnak megvan a saját verziója a bundás kenyérnek: a franciák szeretik gazdagon, pudinggal elkészíteni, Indiában inkább a sós változatait szeretik, hagymával, zöldfűszerekkel és ketchuppal találják, ahogy Angliában is. Spanyolországban tejben áztatják, majd mézzel és fűszerekkel ízesítik, így sütik ki tojásos bundában. Hong Kongban mogyoróvajjal eszik, míg Új-Zélandon nem maradhat ki a baconszalonna a bundás kenyér tetejéről. Az Amerikai Egyesült Államokban pedig végtelen verzió létezik az ízesítésének.

A figyelmetekbe ajánljuk