sör kenyérrel
Fotó: Shutterstock

Egy kevés sörtől lesz tökéletes a házi kenyér

Kenyérsütés otthon – bár receptek ezrei állnak a rendelkezésünkre, a legtöbb leírásban ugyanazokkal az alapanyagokkal találkozunk: víz, liszt, cukor, só, illetve élesztő vagy kovász. De vajon mi történik akkor, ha pár csepp – jó minőségű – sört is hozzáadunk a tésztához? Csodát kapunk.


Folyékony kenyér

– bizonyára sokan hallottuk már, adott esetben pedig használtuk is a sörrel kapcsolatosan ezt tréfás megnevezést, pedig a valóságban egészen leíró a név, a sör és a kenyér elkészítése ugyanis hasonló alapokon nyugszik: mindkét esetben gabonát és élesztőt használunk.

Ennek ellenére ritkán találkozunk olyan kenyérrel, amelynek tésztájába sör is kerülne, pedig valójában csak javítanánk az étel minőségén.

Mielőtt azonban fejest ugranánk a sörös kenyér elkészítésébe, fontos megjegyeznünk, hogy az ilyen fajta kenyér előállítása nagyobb odafigyelést igényel, az alkoholos ital ugyanis felülír néhány kulcsfontosságú tényezőt.

Ezt is olvasd el! 3 + 1 tipp, hogy tökéletesre süljön a házi kenyér

s\u00f6r \u00f6nt\u00e9se a keny\u00e9r t\u00e9szt\u00e1j\u00e1ba

Fotó: Shutterstock

A kelesztési idő például biztosan megváltozik, a sörben található alkohol ugyanis – annak ellenére, hogy rengeteg cukrot tartalmaz – elpusztíthatja az élesztőgombák jelentős részét. Ez ugyan nem teszi tönkre a kenyeret, a kovászolási folyamatot azonban órákkal megnöveli, derül ki a Vince cikkéből.

Ha nem vagyunk elég türelmesek, akkor a kenyér sűrűbb, nehezebb állagú lesz. Ezért is érdemes eleve alacsonyaabb, maximum 4,2% alkoholtartalommal rendelkező sört választani.

Fontos továbbá, hogy a sör ne legyen hűtött, az ugyanis tovább növelheti a kelesztés idejét.

Ez is érdekelhet: Nem is gondolnád, milyen előnyökkel jár, ha ezt a kenyeret fogyasztod

Az eredeti recept arányainak megtartása fontos, azonban érdemes kevésbé erőteljesebben gyúrni a tésztát. A sör szénsavtartalma levegős textúrát kölcsönöz a kenyérnek, de az intenzív gyúrás hatására a tésztában lévő apró buborékok kiszabadulhatnak.

A tészta ellenőrzéséhez csípjünk le belőle egy darabot, majd nyújtsunk ki. A tésztánk akkor jó, ha már átlátszó, de az alakját megtartja.

Ezt követően a szokásos módon süssük meg, és élvezzük a gazdag ízt, amit a sör ad a kenyerünknek.

A figyelmetekbe ajánljuk