egy pohár bor egy pincészetben
Fotó: Shutterstock

A Hold befolyásolhatja a bor ízét? Egyes borászok szerint igen

Már veled is előfordult, hogy egy palack bor, amit egyik nap imádtál, másnap már laposabb ízvilágú volt? Egyes szakértők szerint az okot a Hold állásában kell keresni.


Az 1924-ben bevezetett, és napjainkban egyre népszerűbb biodinamikus gazdálkodás túlmutat az organikus vagy a fenntartható borkészítésen. A szakágat képviselők szerint ugyanis a borok karakterjegyei nemcsak földi tényezőkön múlnak, hanem a kozmikus erők is jelentősen befolyásolhatják őket.

Filozófiájuk középpontjában az az elképzelés áll, hogy a holdnaptár „gyümölcs”, „virág”, „levél” és „gyökér” napokra oszlik.

Az iskola hívei szerint mindegyik erősen befolyásolja, hogy egy palack hogyan fejezi ki magát. A Holdnak a borra gyakorolt hatását leggyakrabban az árapály-jelenséghez hasonlítják.

Ezt is olvasd el! 5 varázslatos, mégis alig ismert borvidék Európában

Melyik nap mit hoz magával?

borok

Fotó: Unsplash / Klara Kulikova

Úgy vélik, hogy a gyümölcsnapok a bor szerkezetét és intenzitását mutatják be – kiemelve a bor gyümölcsös jellegét. A virágos napok állítólag a virágos jegyeket helyezik előtérbe.

Ezzel szemben a levélnapok inkább tompítják az ízeket, míg a gyökérnapok a legkedvezőtlenebbek a kóstolás szempontjából. A borok ilyenkor ugyanis földesnek tűnhetnek.

Ez is érdekelhet! A világ legészakibb borászata egy magyar nőé

Nem arról van szó, hogy a végeredmény jobb vagy rosszabb, hanem arról, hogy mely tulajdonságok kerülnek előtérbe kóstoláskor

– magyarázta Erika Widmann, a texasi Rootstock Wine Imports borászat értékesítési és márkamenedzsere.

Sokak szerint a biodinamius gazdálkodás új szemléletmódot vezethet be a borok fogyasztásakor.

A borkedvelőknek lehetőséget ad ugyanis arra, hogy felfedezzék, hogyan fejlődik egy palack az idő múlásával.

Forrás: Food & Wine

A figyelmetekbe ajánljuk