Chips
Fotó: Shutterstock

Chips a bor mellé – letarolta az internetet a különleges párosítás!

Egy-egy kellemesebb baráti estén általában sorra nyílnak a boros palackok, a melléjük kipakolt sajtkülönlegességek, szőlő és grisini viszont viszonylag hamar elfogy. Mit tehetünk ilyen esetben? Egy új TikTok-trend szerint nyugodtan bontsuk ki a szekrény mélyén lapuló sós chipset, az ugyanis tökéletes párja lesz akármelyik minőségi bornak.


Hogyan kezdődött a burgonyachips-bor trend?

A mostanra vírusként terjedő trend akkor lett igazán népszerű, amikor a több mint 600 ezer követővel rendelkező Wine Enthusiast feltett egy fotót az Instagramra. Ez hat burgonyachips-bor párosítást mutatott be, amelyeket tapasztalt szakértők ajánlottak.

Ez is érdekelhet: Meddig áll el egy bor?

A Thekitchn ezt követően vette észre, hogy a TikTok tartalomkészítői a fenti posztra reagálva el is kezdték kipróbálni a javasolt párosításokat, sőt: egyesek odáig mentek, hogy már saját verziókat fejlesztenek ki:

@elirallo

Replying to @Alex #wineandchips

Na, de nézzük inkább, hogy milyen verziókat ajánl nekünk az eredeti poszt!

Vörösbor – barbecue-s

A chips füstös íze jól kiegészíti a bort, amely közepes testű és világos ízű, gyümölcsös, földes jegyekkel. Ez a klasszikus húsos, erős íz úgy passzol a vörösborokhoz, mintha steaket ennénk mellé.

Fehérbor – hagymás-tejfölös, sajtos, borecetes, sült csirkés

Bár a száraztól az édesig rengeteg fajtáról beszélhetünk, átfogóan megvannak azok az chipsízek, amelyek kiváló párost alkotnak fehérborokkal. A hagymás-tejfölös, a sajtos, a borecetes vagy a húsos ízesítésű burgonyaszirmok a fehérborra jellemző nyárias, könnyedebb jegyekkel együtt tökéletesek.

Rozé – rákos, tengeri gyümölcsös

Igaz, nálunk nem elterjedtek a tengeri ízvilágot képviselő rágcsálnivalók, viszont ha meglátunk egyet, mindenképp próbáljuk ki egy pohár rozéval. Utóbbi savassága kiegészül előbbi pikánsságával, így alkotva egy, a korábbiaknál is egyedibb élményt.

Pezsgő – sós, akár ecetes chips

A pezsgő savassága gyönyörűen kiegyensúlyozza a chipsek fanyarságát. Bár ez egy szárazabb ital, a buborékos jellege miatt nem zavart annyira, és a pezsgő és a sós-ecetes íz kombinációja remek páros.

Mindezekből láthatjuk, hogy a bor és a chips kombinációjában az édes és a sós ízek játéka az, amely kiadja a finom végeredményt. A chipsen kívül – amelyet otthon még érdemesebb elkészíteni – bármilyen más sós ételt be tudnánk kategorizálni egyes borfajtákhoz. Ez már csak, kóstolás és elhatározás kérdése.

A figyelmetekbe ajánljuk