chips

Jobb, mint a bolti: így készül a tökéletes chips

Bár tudjuk, hogy egészségtelen, mégis milliók rajonganak a különféle chipsekért. Nem is meglepő, hogy évek óta próbálják megfejteni a tökéletes burgonyaszirom titkát. Ezzel a recepttel ugyanis nagyon hasonló végeredményt érhetünk el, sőt talán még egy kicsit jobbat is, hiszen mellőzünk mindenféle ízfokozót, ügyelve az egészségünkre.


Senki sem tudja, ki sütötte ki a világ első burgonyachipszét. Egyesek a forró olajban aranyszínűre sütött burgonyaszirmok feltalálását George Crum, a New York állambeli Saratoga Springsben található Moon's Lake House séfjének 1853-as tréfájának tulajdonítják. Mások egy 1817-es receptre hivatkoznak, amelyet William Kitchiner angol orvos írt. Míg sokan egy Eliza nevű hölgyet emlegetnek, aki Saratogában sütötte ki hajszál vékonyra vágott krumplit, ahogy arról egy 1849-es újságcikk is beszámolt – írja a Food52.

Néhányan kacsazsírban, mások olívaolajban, valaki airfryerben mások pedig a mikróhullámú sütőre esküsznek. De akkor melyik a legjobb választás? Jó hír, bármelyik. Mutatjuk!

Ez is érdekelhet: Elfogyott a chipshez a nachos-szósz? Készítsd el magadnak!

Előkészítés:

A meghámozott burgonyát mandolinon a lehető legvékonyabbra szeleteljük, majd a vékony szeleteket 15 percig jeges vízbe áztassuk, közben időnként megkeverve, hogy a felesleges keményítő felszabaduljon. Ha ezzel megvagyunk a burgonyaszeleteket csöpögtessük le, majd szárítsuk meg őket.

   Kacsazsírban/olívaolajban

Egy serpenyőben vagy wokban melegítsünk fel körülbelül 5 csésze kacsazsírt vagy olívaolajat, amíg elég forró lesz ahhoz, hogy az olajba mártott fakanál nyelén apró buborékok keletkezzenek. Adjuk hozzá a burgonya felét. Sütés közben folyamatosan kevergessük, amíg aranybarna nem lesz, körülbelül 5-10 percig. Vegyük ki az olajból, tegyük papírtörlőre, végül pedig sózzuk.

Légsütő

Melegítsük fel a légsütőt 180 fokra. Dobjuk be a szárított burgonyachipszet egy kevéske olívaolajjal, majd ízesítsük egy nagy csipet sóval. Süssük körülbelül 12-20 percig, amíg ropogósra és aranyszínűre nem sül.

Olvasd el ezt is! Az internet új kedvence: fokhagymás-sajtos tortilla-pizza

Mikrohullámú sütő

A szárított burgonyachipszet keverjük meg olívaolajjal, épp annyival, hogy egyenletesen bevonja, de ne áztassuk el. Majd sóval fűszerezzük. Annyi burgonyaszirmot tegyünk le egy papírtörlővel bélelt tányérra, hogy a szeletek fednék egymást.

Mikrózzuk 100 százalékos teljesítményen 3 percig. Fordítsuk meg a chipseket, és további 3 percig mikrohullámú sütőben, 50 %-os teljesítményen süssük. Vegye ki azokat a chipeket, amelyek már kezdenek ropogósra és barnára sülni. Folytassuk a maradék chipsek mikrózását 50%-os teljesítményen 1 perces időközönként, amíg mind ropogós és aranyszínű nem lesz. Majd ismételjük meg a többi adaggal.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk