A shortbread egy vajas, sós, omlós keksz, melyet érdemes naranccsal és vörösáfonyával feldobni.
Ennek a könnyed keksznek az előkészítése másfél órát vesz igénybe, ám elkészítése csupán 15 perc.
Hozzávalók (30 darabhoz)
- 100 gramm vörösáfonya (aszalt)
- 150 gramm cukor
- 350 gramm liszt
- 225 gramm vaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 darab bionarancs
Elkészítés
Először a vörösáfonyát keverjük össze 50 gramm cukorral, majd tegyük őket egy aprítógépbe. Dolgozzuk őket össze, de nem kell teljesen pépes állagot kapjunk, maradjon darabos. Amennyiben cukrozott áfonyát használunk, nem kell hozzá cukrot adni.
Ezután egy nagy tálban keverjük össze a maradék cukrot az átszitált liszttel. Vágjuk kockákra a hideg vajat, majd dolgozzuk a lisztes keverékbe. Ha kézzel állítjuk össze, dolgozzunk minél gyorsabban. A lényeg, hogy ügyeljünk arra, ne olvadjon meg a vaj. A végeredmény akkor jó, ha morzsás.
Ezt követően adjuk hozzá a masszához a vaníliakivonatot, a vörösáfonyát, a narancs reszelt héját és 3-4 evőkanál narancslevet. Ezt gyúrjuk össze, míg gombóccá nem áll össze. Ha túl száraz, adjunk hozzá még egy kis narancslevet.
Ha elkészült a tésztánk, formázzunk belőle egy hengert, amely nagyjából 5 centi átmérőjű. Csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe legalább 1 órára.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Tegyünk sütőpapírt egy tepsire. Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd vágjuk fel 6-7 mm vastag szeletekre.
Szórjunk kristálycukrot egy tányérba, majd forgassuk meg benne a szeleteket, ezután tegyük a kekszeket az előkészített tepsire. Süssük 12-15 percig. Melegen még puha állaga lesz, de hűléssel a keksz megszilárdul.
(Forrás: Só Bors)