8H/Shutterstock.com
július 06., 2025  ●  Gasztronómia
Hamu és Gyémánt

5 perc alatt összedobhatjuk Audrey Hepburn kedvenc vacsoráját – recept!

Audrey Hepburn neve egyet jelent az eleganciával és kifinomultsággal, ám azt kevesen tudják, hogy az ikon a színfalak mögött kifejezetten egyszerű és puritán életet élt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy színésznő kedvenc vacsorája a spaghetti al pomodoro egy sajátos, minimalista változata volt. Recept.

Hozzávalók (4 adaghoz):
  • 500 g spagetti
  • 60 ml olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, apróra zúzva
  • 30 dkg paradicsom, kis kockákra vágva
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 3 dl csirkehúsleves-alaplé
  • fekete bors, ízlés szerint
  • friss bazsalikom, felaprítva
  • reszelt parmezán a tálaláshoz
Elkészítés

1. Egy nagy lábosban enyhén sós vizet forralunk, majd megfőzzük benne a tésztát al dente állagúra (kb. 8 perc), végül leszűrjük

2. Eközben egy mély serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, és magas hőfokon megpirítjuk benne a hagymát és fokhagymát, amíg enyhén aranyszínűvé nem válik.

3. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a balzsamecetet és az alaplevet, majd közepes lángon 8 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek.

Fotó: Anna_Pustynnikova/Shutterstock.com

4. Belekeverjük a borsot, a bazsalikomot és végül a főtt tésztát. Alaposan összeforgatjuk, majd további 5 percig hagyjuk együtt párolódni.

5. Tálaláskor megszórjuk frissen reszelt parmezánnal.

És ahogy Audrey készítette:

A színésznő saját változata jóval egyszerűbb volt: a főtt tésztát mindössze kevés sózatlan vajjal, olívaolajjal és egy kanálnyi ketchuppal forgatta össze, majd reszelt Gruyère sajttal tálalta. Hepburn a gyerekkában tapasztalt éhezésből fakadóan gyakran nyúlt az elérhető, olcsó hozzávalókhoz – ez a szegényes, de számára otthonos fogás így vált legendássá.

Nyitókép: Spaghetti pomodoro / 8H/Shutterstock.com

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök