Ha ősz, akkor alma. Ilyenkor minden háztartás konyhájában biztosan ott virít pár darab a szezon egyik legnépszerűbb gyümölcséből. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan is kell tárolnunk az almát ahhoz, hogy minél tovább friss és zamatos maradjon.
A legfontosabb, hogy ne hagyjuk az almánkat a konyhapulton. A legideálisabb, ha az gyümölcsöt sötét, párás és hideg környezetben – körülbelül 0 Celsius-fok körül – tároljuk. Ilyen például a hűtőszekrény fiókja, ahol lédús és ízes maradhat.
Ezt is olvasd el! Te megeszed őket időben? − 6 élelmiszer, ami a leggyakrabban megy kárba
Az alma hűtése még sürgősebb, ha nagyon meleg vagy párás éghajlatú a környezet. Értelemszerűen, ahol az év nagy részében hideg van, ott a gyümölcsünket akár a garázsban vagy a hideg pincében is tárolhatjuk.
Miért is fonnyad meg olyan hamar?
Fotó: Shutterstock
Az alma leszedését követően is érik tovább. Egy etilén nevű gázt bocsát ki, amely napról napra tovább puhítja a héját és a húsát. Hidegen tartása segít lassítani ennek a gáznak a kibocsátását. Ha lehetőségünk van rá, ezért is ajánlott a többi terménytől elkülönítve tartani. Hiszen ugyanez a gáz más gyümölcsöket és zöldségeket is megérlel.
Amint felvágjuk, a hús lassan barnulni kezd a levegő oxigénjétől. Egy kis sav – például citromlé vagy ecet – vagy víz segít lassítani ezt a folyamatot, de megállítani nem lehet. A legjobb eltarthatóság érdekében ne vágjuk fel – csak közvetlenül fogyasztás előtt.
Ez is érdekelhet: Valóban távol tartja az orvost napi egy alma?
Az alma tehát tovább tart, ha hideg környezetben tároljuk. De mégis mennyi ideig tarthatjuk így ezeket a gyümölcsöket?
Megfelelő hűtőtárolás esetén akár egy hónapig is!
Ez azt jelenti egyúttal, hogy egy hónap elteltével a minőség, az állag és az íz nagyjából megmarad, de azért nem garantáljuk, hogy ugyanolyan lesz, mintha friss almát falatoznánk.
Ne feledjük továbbá, hogy ezt a rendkívül egészséges gyümölcsöt számos recept alapján egyből fel is dolgozhatjuk a hetekig való tárolás helyett!