szabadsáf szobor new yorkban

Miért becézik Nagy Almának New Yorkot?

New York, New York, az Egyesült Államok legnépesebb városa, amely számos becenevet kapott már az évek alatt. Többek között „a város, amely sosem alszik", Empire City, Gotham, de talán a leghíresebb mind közül a Nagy Alma. De vajon honnan ered az utóbbi elnevezés?


New York állam az USA egyik első számú almatermesztője, de a város becenevének semmi köze a gyümölcstermesztéshez. Valójában a Nagy Alma becenév először a lóversenyzéssel kapcsolatban vált igazán népszerűvé.

1920 körül egy New York-i sportújságíró, John Fitz Gerald, akinek a lovi volt a szakterülete, hallotta, ahogy afroamerikai istállósok New Orleansban azt mondták, hogy „a nagy almába" mennek. Egyértelműen New York Cityre utaltak, amelynek versenypályái nagyszabású helyszíneknek számítottak. Fitz Geraldnak megtetszett a becenév, és különféle cikkeiben Nagy Almaként kezdett hivatkozni az óriási metropoliszra.

Az 1930-as években a dzsesszzenészek is átvették a kifejezést, hogy jelezzék, New York a nagyvilági zenei klubok igazi otthona.

Ám ezek után nem sokkal a becenév kissé elkopott, és csak jó pár évtizeddel később, az 1970-es évek elején élesztették fel, egy New York imázsát felfrissítő turisztikai kampány részeként.

Akkoriban városa gazdasági nehézségekkel és magas bűnözési rátával küzdött, ki kellett talániük valami kecsegtető és kedves hirdetést, a Nagy Alma pedig erre tökéletes volt.

A reklámkampány megalkotásával megbízott Charles Gillett, a New York-i Kongresszusi és Látogatói Iroda elnöke óriási jazz rajongó volt, aki tudta, hogy a Nagy Alma egykoron a város jazzszubkultúra egyik közkedvelt kifejezése volt. Így végül ő javasolta ezt a becenevet.

A kitűzők, pólók és más, almát ábrázoló reklámtárgyak hamarosan elárasztották az egész várost és a látogatókat arra invitálták, hogy „kóstoljanak bele a Nagy Almába".

Ami pedig igencsak bevált, hiszen turisztikai szempontból is közkedvelt úti célponttá nőtte ki magát New York és az Egyesült Államok legnépesebb városa.


A figyelmetekbe ajánljuk