karamellizált alma
Fotó: Shutterstock

​Ínycsiklandozó őszi finomság – így készíts karamellizált almát

Akár gyors desszertre van szükséged, akár ízletes feltétet szeretnél palacsintához vagy házi fagylalthoz, a karamellizált alma tökéletes recept. Enyhén édes almából érdemes készíteni, így sokoldalúan felhasználható. Fűszeres és alaposan felmelegít, mesés kiegészítője lehet a legkülönbözőbb ételeknek, a bundáskenyerektől a sertésszeletig.


Elkészítési idő összesen:

20 perc

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál sótlan vaj
  • 5 ropogós alma, például Jonagold, Crispin vagy Honeycrisp, meghámozva és 1/2 hüvelykes kockákra vágva
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál citromhéj
  • 1/3 csésze házi vagy bolti almabor
  • 1/2 teáskanál kukoricakeményítő, opcionális
  • 1 teáskanál víz

​Elkészítése:

Olvasszuk fel a vajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá az almát, és szórjuk meg 1 evőkanál cukorral. Pároljuk az almát gyakori kevergetés mellett 6-8 percig, amíg éppen csak megpuhul. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl, különben az alma elkezd szétesni és pépes lesz.

Szórjuk meg az almát a maradék cukorral, a fahéjjal és a citromhéjjal. Óvatosan forgassuk össze a keveréket, és főzzük közepes lángon további 2 percig, amíg a cukor karamellizálódni kezd, és az alma ropogós-zsenge lesz. Szűrőkanállal tegyük át az almákat a serpenyőből egy tálba.

Tekerjük a hőfokot magasabbra, adjuk hozzá az almaecetet a serpenyőhöz, és kaparjuk fel a megbarnult részeket Csökkentsük a hőfokot, és hagyjuk, hogy az almabor és a serpenyő leve 1-3 percig főjön, amíg a mártás be nem sűrűsödik.

Ha sűrűbb mártást szeretnénk, oldjuk fel a kukoricakeményítőt egy teáskanál vízben, és keverjük a mártásba. Főzzük a mártást néhány percig, hogy besűrűsödjön. Tálalás előtt kóstoljuk meg, hogy a kukoricakeményítő átfőtt-e; ha nem, akkor nyers, szemcsés, kellemetlen íze lesz. Öntsük a kész mártást a meleg almára, és azonnal tálaljuk.

A zsenge karamellizált alma önmagában is finom, de számos étel látványos feltétje is lehet. Tálaljuk reggelinél zabpehely, gofri, palacsinta vagy joghurt tetején, vagy vacsoránál sült pulyka, csirke vagy pecsenye fölé kanalazva. Természetesen a desszertek feldobására is tökéletes: leveles tészta tetejére, vagy piték és torták töltelékeként is használják.

Forrás: The Spruce Eats

A figyelmetekbe ajánljuk