Az élelmiszerpazarlásról valami olyasmi jut eszünkbe, hogy a vacsora maradványait a szemétbe dobjuk, elfelejtkezünk a maradékról, vagy képtelenek vagyunk befejezni egy éttermi étkezést.
Az élelmiszerpazarlás azonban magában foglalja az élelmiszer-ellátási lánc termelési, feldolgozási, elosztási, fogyasztási és hulladékfázisaiban elveszett ehető élelmiszereket. Az Egyesült Államokban az élelmiszerek 30-40%-a megy veszendőbe. Egy új felmérés tovább bontotta ezt a statisztikát, és 2000 felnőttet kérdezett meg vásárlási, fogyasztási szokásaikról. A válaszadók átlagosan 248 dollárt (84 ezer forint) költöttek hetente élelmiszerekre, ezekből pedig jellemzően 63 dollár (21 ezer forint) értékben dobtak ki hetente − írja az Eating Well.
Ez is érdekelhet: 9 élelmiszer, amit fogyaszthatsz, ha lejárt a szavatossága
Emellett, amikor az emberek otthon főznek, 25% „mindig" vagy „gyakran" többet készít, mint amennyit meg tud enni, és 83%-uk tervez maradékot eltenni. De 32% azt állítja, hogy elfelejtkezik utána róla. Olvass tovább, hogy megtudd, melyek a leggyakrabban kidobott élelmiszerek!
1. Saláta
A megkérdezettek 27%-a vallotta be, hogy kidobja az el nem fogyasztott salátát. Mivel tudjuk, hogy ez az egyik legromlandóbb élelmiszer, a legjobb, ha egy mosogatórongyba csomagoljuk, hogy felszívja a felesleges nedvességet, és a hűtőszekrény fiókjában tároljuk. Így körülbelül három napig tartható el.
Fotó: Shutterstock
2. Banán
Ezt a népszerű gyümölcsöt is nehéz felhasználni a felmérésben résztvevők szerint. Egyik nap még tökéletes sárga színű, másnap pedig már barna foltok borítják. Ha pedig nem rajongsz a banánkenyérért, akkor lehet, hogy te is azon 23% közé tartozol, akik kidobják. Ettől függetlenül a banán valójában az egyik legjobb gyümölcs, amit le lehet fagyasztani, és finom kiegészítője lehet a reggeli turmixodnak.
Ha tovább olvasnál: 6 élelmiszer, amit mindenképp dobj ki, ha lejárt a szavatossága
3. Tej
A felmérésben részt vevők szerint a tej az egyik legnehezebben fogyasztható élelmiszer, és 21%-uk elismerte, hogy pazarolja ezt a terméket. A növényi tejjel ellentétben, amely akár 10 napig is eláll, az állati eredetű tej hajlamos gyorsan megromlani, különösen, ha nem megfelelően hűtik. Profi tipp: Ha a tejet a hűtőszekrény leghidegebb részében tárolod, akkor tovább fogyasztható.
Fotó: Shutterstock
4. Alma
Az emberek 21%-a pazarolja ezt a gyümölcsöt. Ahhoz, hogy az alma hosszabb ideig eltartható legyen, hagyd az éléskamra hűvös, sötét sarkában, a közvetlen fénytől távol, vagy tartsd a hűtőben. Az alma hetekig friss és ropogós marad a hűtőben, így ez a legjobb megoldás, ha nehezen tudod elfogyasztani.
5. Kenyér
Sajnos, ha a pékségben vásárolt kenyeret a konyhapulton hagyod, néhány nap alatt megromlik. Ahelyett, hogy kidobnád, mint az emberek 21%-a, miért ne használnád fel krutonnak? Egyszerűen vágd fel kockákra, fűszerezd ízlésed szerint, majd tedd be a sütőbe, amíg ropogósra és ropogósra sül. Vagy becsomagolhatod egy papírzacskóba, kenyérdobozba, esetleg le is fagyaszthatod a kenyeret.
6. Avokádó
Ezek a gyümölcsök trükkösek, mivel úgy tűnik, hogy az egyik percben még kemény, élénkzöld külsővel rendelkeznek, a következőben pedig már feketék és pépesek. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki az avokádóból, az ideális időpont a hűtőben tárolásra az, amikor már érett vagy közel van az éréshez.
7. Csemegehúsok (húsok, sajtok, készételek stb.)
Bár a felvágottak és a szendvicshúsok sok hűtőszekrényben alapdarabok, lássuk be: a legtöbb csemegehúsnak nincs hosszú eltarthatósági ideje. Ez az egyik legtöbbet kidobott élelmiszer, az emberek 16%-a vallja be, hogy pazarolja.