élelmiszer a kukában

Hat élelmiszer, amit mindenképp dobj ki, ha lejárt a szavatossága

Az amerikai msn.com oldal az USA Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) ajánlása alapján összeállította azoknak az élelmiszereknek a listáját, amelyeket mindenképp el kell fogyasztani a szavatossági idő lejárta előtt. Utána már nem érdemes rákóstolni, mert kifejezetten károsak lehetnek az egészségre. A Vince szemlézte a listát, amiből kiderül, melyik az a hat élelmiszer, amit mindenképp időben kell megenni. Mutatjuk.


Előrecsomagolt saláták

Shutterstock

Ugyan az előrecsomagolt saláták megmosva kerülnek a zacskóba vagy dobozba, mégsem lehet teljesen nullára redukálni a kórokozók számát. Listeriától a szalmonellán át sok minden maradhat bennük, ezért kibontás után mindenképp el kell fogyasztani. A lejárati idő elteltével pedig mindenképp ki kell dobni, mert felszaporodhatnak az említett baktériumok.

Hal

Shutterstock

A frissen vásárolt halat egy-két napon belül készítsük el, vagy fagyasszuk le. A csomagolt hal esetében is ez a teendő; a lejárat után azt is ki kell dobni.

Darált marhahús

Shutterstock

Az első számú veszélyforrás itt a szalmonella. Ha hentesnél vesszük a húst, akkor egy-két napon belül fel kell dolgozni, addig nem okoznak gondot a baktériumok. Az előrecsomagolt változatnál pedig tartsuk magunkat a lejárati dátumhoz.

Elkészítésnél legalább addig főzzük, amíg a teljes adag barnára vált, nyers rózsaszín részeket semmiképpen ne hagyjunk benne.

Darált sertéshús 

Ahogy a marhahúsnál: a hentesárut egy-két napig tárolhatjuk hűtőben, az előrecsomagolt változatot a lejárati időig lehet felhasználni. Itt is ügyelni kell rá, hogy teljesen átfőjön, 70 fok fölött lehet megelőzni a bajt.

Lágysajt

Shutterstock

A listeria baktérium egyik kedvenc tenyészhelye a lágysajt, így lejárat után semmiképp ne fogyasszuk. Ha nem ismert a szavatossági idő (például mert piacon egy nagy tömbből vágták és nem kérdeztük), akkor egy-két héten belül fogyjon el. Ha megjelenik rajta bármilyen nem odaillő penész (értsd, ami nem az előállítás során került oda), ki kell dobni.

​Frissen facsart, nem pasztőrözött levek

Shutterstock

Lejárat után kidobandó még bontatlanul is. Ezek eltarthatósága egyébként általában 2-5 nap.Ha otthon facsarjuk érdemes ezt is figyelembe venni.


(Vince/msn.com)

A figyelmetekbe ajánljuk