Az air fryer, azaz az a légsütő napjaink talán leginnovatívabb konyhai eszköze. Rengeteg finom fogást lehet vele elkészíteni gyorsan és egyszerűen, még olyanokat is, amelyek megvalósítása elsőre még túl nagy falatnak is tűnhet. Ilyen a cikkünkben szereplő mexikói sült fagylalt is, amely amennyire abszurdnak hangzik, legalább annyira finom is.
A sült fagylalt szóösszetétel kapcsán sokunk kérdően néz, hogy ez egyáltalán lehetséges-e. Megvalósítható, mi több, Mexikóban tradicionális desszertnek is számít.
Ezt is olvasd el! Palacsinta air fryerben sütve? Miért ne!
A helyi éttermek ezt gyorsfagyasztással készítik el, annak érdekében, hogy roppanós, kiadós külsőt kapjon anélkül, hogy a fagylalt megolvadna belül. Ez viszont saját konyhánkban is megoldható, hiszen a légkeverékes fritőz egyik nagy előnye pont az, hogy ropogós bevonatot kölcsönöz minden ételnek, anélkül, hogy azokat zsíros olajba kellene áztatnunk.
Fotó: Shutterstock
A bevonathoz szükségünk lesz tojásra, de a legfontosabb a kukoricapehely. Ez ad az egésznek egy kemény héjat, annak érdekében, hogy ne essen szét a hő hatására. Ezután egy tálban keverjük össze a zúzott kukoricapehelyeket egy kis fahéjjal. Egy másikban pedig verjük habosra tojásfehérjét.
Mártsuk bele a fagylaltgömbök mindegyikét a fehérjébe, majd forgassuk bele a kukoricapehelyekbe úgy, hogy azok teljesen vonják körbe a fagylaltot. Ezután ismételjük meg még egyszer a folyamatot. Ha aggódnánk amiatt, hogy a fagylalt kiolvad a bevonatból, zsemlemorzsát is tehetünk rá.
Ez is érdekelhet: Mi a különbség a fagylalt és az olasz gelato között?
Fontos emellett, hogy bizonyosodjunk meg róla, hogy a kukoricapehellyel bevont fagylaltgolyók elég időt töltöttek a fagyasztóban ahhoz, hogy megfaggyanak, mielőtt megsütnénk az air fryerünkben. Végső soron pedig ne süssük a golyókat körülbelül két percnél tovább, illetve a hőfok se menjen 200 Celsius-fok fölé.