fagylalt különböző ízekben

Mi a különbség a fagylalt és az olasz gelato között?

Itt a fagyasztott finomságok főszezonja! De vajon tényleg van különbség köztük? Vagy a gelato csak a hagyományos fagylaltok egy divatosabb elnevezése?

​Fagylalt

A fagylalt tejből, tejszínből, cukorból és jellemzően tojássárgájából készül. Általában a francia típusú fagylaltok tartalmaztak tojássárgáját és sokkal gazdagabb ízvilággal rendelkezett, mint az amerikai típusú fagyi, amibe eredetileg nem tettek tojást.

A fagylalt összetevőit először gazdag pudingporrá főzik össze, miután pedig a pudingalap kihűlt, viszonylag nagy sebességgel felverik, hogy levegőt juttassanak bele és növeljék a térfogatát. Ezután hideg hőmérsékleten tálalják, hogy a későbbi gombócok jól összeálljanak.

​Gelato

A gelato magyar jelentése fagylalt, habár kinézetre nem tűnik másnak, az elkészítésében akadnak eltérések. A fagylalthoz hasonló pudingos alapból készül, de nagyobb arányban tartalmaz tejet, és kisebb arányban tejszínt, tojást szinte egyáltalán nem tartalmaz. Sokkal lassabban keverik, így kevesebb levegő kerül bele és sokkal sűrűbb lesz az állaga.

A gelatot valamivel melegebb hőmérsékleten szolgálják fel, ennek következtében a textúrája selymesebb és lágyabb marad. Alacsonyabb a zsírtartalma is, ezért sokkal intenzívebb az íze.

A rekkenő hőségben érdemes a hagyományos fagylaltot választani, mert az nem olvad el olyan gyorsan. Ha viszont csak egy kis desszertre vágysz, és jobban ki akarod élvezni az ízeket, akkor a gelato a befutó.


A figyelmetekbe ajánljuk