A világ legöregebb tortája a viktoriánus korból maradt ránk

A világ legöregebb tortája a viktoriánus korból maradt ránk

Az 1898-ban készült, meglehetősen jó állapotban lévő cukrászalkotást az Angliában található Hampshire-i Willis Múzeumban őrzik.

Az esküvői torták esetében az is ritkaságnak számít, ha az édesség a lagzi után érintetlen marad, az meg pláne, ha 123 évet követően is teljes pompájában tündököl. A világ legrégebbi tortáját ugyanis 1898-ban készítették az angliai Basingstoke városában található C.H. Philpott, Baker and Confectioner nevű családi cukrászdában – írja az Atlas Obscura.

A torta 66 évig a kirakatban állt, míg végül 1964-ben, a cukrászda bezárása után a család átszállította az otthonukba. A sütemény szerencsésen megúszta az évtizedek megpróbáltatásait, a II. világháború alatt például bombatámadás érte a cukrászdát, de a torta épp cukormázzal megúszta az esetet. Egyetlen fellelhető elszíneződés van remekművön, amely leginkább az esztendők vasfogainak köszönhető.

fotó: Atlas Obscura

Végül a torta készítőjének lánya 1995-ben ajándékozta oda az akkor már aggastyánkorba lépő süteményt a Hampshire-i Willis Múzeumnak, amely azóta nagy becsben tartja azt. Az adományozást követően a szakemberek alaposan megvizsgálták a tortát és megállapították, hogy a külseje még mindig nedves, ami nagyban hozzájárult a fennmaradásához. Azóta eltelt több mint 25 év, de a múzeum szakemberei egy speciális szilikon befecskendezéses eljárást alkalmaznak a konzerváláshoz és a mai napig gondozzák a szépkorú finomságot.

A figyelmetekbe ajánljuk