Íme néhány fagyasztó fénykép Oroszországból

Arszenij Kotov különös bányavárost mutat be fényképein keresztül.


Arszenij Kotov fotós elkötelezte magát az orosz élet és építészet változásainak dokumentálása iránt a Szovjetunió bukása óta. Ez a szenvedélye tavaly februárban a leghidegebb európai városba vitte. A Jeges-tengertől mintegy 180 kilométerre található Vorkuta egy olyan bányaváros, amely valaha Sztálin uralkodása alatt az egyik legnagyobb kényszermunkatábornak adott helyett. A várost gyakran -45 Celsius-fokig terjedő hőmérsékletek sújtják, emiatt Oroszországban az egyik leggyorsabban fogyó populációval rendelkezik.

Kotov látogatása során bejárta a munkavállalók számára épített különféle lakótelepeket, ezek közül többet is elhagytak, amikor a bányák bezártak. Különösen az egyik épület bizonyítja, hogy az egykor virágzó város kiürült, ezt Kotov lenyűgöző sorozatában ragadta meg. A régi lakosok ereklyéi és a repedezett, kék festék még látszanak a fagy alatt, mely beborítja a lépcsőket, korlátokat és a falakat.

Kotov elmondása alapján az épületek hűsítő barlangokká alakultak át, mivel a karbantartás hiánya miatt a csövek megrepedtek, ami a víz kifolyásához, magas páratartalomhoz, majd jég megjelenéséhet vezetett.

Vorkutában szokásos történet az, hogy a kevés lakó miatt veszteségessé kezd válni egy egész épület fűtése, így az embereket fokozatosan máshová költöztetik. A helyi hatóságok ezt irányított tömörítési stratégiának nevezik.

Kotov elképesztő képeit nyomon követhetjük Instagram-fiókján keresztül.

(Forrás: Colossal)


A figyelmetekbe ajánljuk