Elhunyt emberek agyának vizsgálata segíthet a depresszió elleni küzdelemben

Egy friss tanulmányban öngyilkos emberek agyát írták le.


A kutatásban, melyben a krónikus depresszió lenyomatát keresték az emberi agyban, olyan öngyilkosságot elkövetett egyének agyát vizsgálták, akik ebben a mentális betegségben szenvedtek. Az eredmények arra mutatnak rá, hogy a magasabb sejtsűrűség védettséghez vezet a mentális zavarokkal szemben.

A vizsgálat során a Douglas Mentális Egészségügyi Egyetem és a kanadai McGill Egyetem kutatói öngyilkosságtól elhunyt, depresszióval diagnosztizált tíz férfi agyszövetét elemezték. Ezeket tíz olyan szövetmintával hasonlították össze, melyek hirtelen halál miatt elhunyt férfiaktól származtak, ők nem szenvedtek semmilyen mentális betegségben.

A kutatáson belül különös figyelmet fordítottak a támogató agysejtekre, vagyis az asztrocitákra, mivel korábbi vizsgálatok már tartalmaztak bizonyítékot arra vonatkozólag, hogy szerepük van a depresszió kialakulásában. Az asztrociták fontos szerepet játszanak a tápanyagok szállításában, a töltött molekulák egyensúlyának megtartásában, valamint az agy és a gerincvelő sérülésének gyógyításában. Az utóbbi években kiderült továbbá, hogy az idegi kommunikációban is fontos szerepet töltenek be.

Mi jellemző a depresszióra? A gyakori mentális betegséget a viselkedés megváltozása jellemzi, ideértve az öröm és az élvezet csökkenését, vagy akár teljes hiányát, ezt a szakirodalom apátiának nevezi. A folyamatos bűntudat, vagy gyász érzése, az étvágycsökkenés, alvászavar és az önkárosító szándékok tartoznak még ide.

A kutatók eddig azt találták, hogy különböző, asztrociták által támogatott fehérjetípusok kisebb mennyiségben vannak jelen a depressziós agyban. A jelenlegi kutatás egy újabb fehérjénél, a Vimentinnél mutatott ki hasonló eredményeket, tehát elmondható, hogy valami kevesebb a depresszióval diagnosztizáltak agyában, és ez általában a sejtsűrűségben mutatkozik meg.

A különbség a prefrontális-, vagyis a homloklebenyben volt szembetűnő. Ez az agyi régió a döntések és gondolkodás megvalósulásáért felelős.

Az eredmények segíthetnek abban, hogy a depressziós embereket új módszerekkel gyógyítsák a jövőben.

Érdekesség, hogy a halál utáni állapotot latinul post mortemnek nevezzük. Az első magyar horrorfilmnek is Post Mortem a címe, a főszereplővel, Klem Viktorral nemrég interjút is készítettünk.

(Forrás: Sciencealert)

A figyelmetekbe ajánljuk