beteg férfi ágyban fekszik lázasan párnákon kinyújtott karral a keze mellett egy sebészi maszkkal éjjeli szekrény bögre zsebkendő

Koronavírus-fertőzés, influenza, vagy csak egyszerű nátha? Sokszor nehéz megkülönböztetni a betegségeket hasonló tünetegyüttesük miatt. A Dél-Kaliforniai Egyetem legújabb kutatási eredménye most segít eligazodni a káoszban.


Orrfolyással, lázzal vagy hőemelkedéssel, köhögéssel mindhárom betegség járhat, az influenza és a koronavírus-fertőzés esetén pedig végtagfájdalom, zsibbadás is jelentkezhet, utóbbi megbetegedés esetében pedig jellemző az ízérzékelés és a szaglás ideiglenes elvesztése. A kezdeti tünetek azonban kezdetben nagyon hasonlóak mindhárom betegség esetében, plusz a szaglásunkat akkor is elveszettnek érezhetjük, ha csak nagyon meg vagyunk fázva, és el van dugulva az orrunk. Bár a kettő nem ugyanaz, az emberek oktalanul pánikba eshetnek, olyankor pedig nem igazán figyelnek a részletekre.

A Dél-Kaliforniai Egyetem tudósai az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által összegyűjtött, 55 ezer kínai koronavírusos beteg adatai alapján megállapították, hogy a COVID-19 tünetei az emberek többségénél egy bizonyos, az influenzától eltérő sorrendben követik egymást.

A legelső általában a láz, amelyet némi késéssel a köhögés és az ízületi fájdalmak követnek. Ezután hányingert, szédülést, esetleg hányást tapasztalhatunk, később pedig mindehhez hasmenés társul.

Ezzel szemben az influenzások előbb köhögnek, a láz pedig csak azt követően jelentkezik. Hányás, hasmenés ebben az esetben többnyire nem jellemző.

A fejfájás, a szaglás és ízlés elvesztése, illetve a torokfájás kapcsán a szakértők nem tudtak sorrendet felállítani, ezek a szimptómák, akárcsak a gyulladásos bőrproblémák, ugyanis teljesen eltérő ütemben jelentkeztek a betegeknél, és sokszor nem is koronavírus-fertőzésre utaltak.

Bár sok koronavírus-fertőzött volt lázmentes és tapasztalt eltérő tüneteket, az egyetem kutatása mégis általános támpontot adhat azoknak, akik félnek, hogy esetleg megfertőződtek a vírussal. Felesleges aggodalomra azonban nincs ok, ugyanis sok esetben csak egy rosszabb étkezés, migrén, allergia vagy egyszerű nátha áll a háttérben. A legtöbb, amit tehetünk, hogy viseljük a maszkot, tartjuk a másfél méteres távolságot, vagy egyáltalán nem is megyünk emberek közé.

via Bien.hu

A figyelmetekbe ajánljuk