Antitestekkel születhetnek a koronavírus-fertőzőtt anyák gyermekei

Amikor Celine Ng-Chan 10 hetes terhes volt, koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak nála. Akkor, márciusban még kevesebbet tudtak arról, hogy a Covid 19 milyen hatással lehet a terhes nőkre és leendő gyermekeikre.


Az Aldrin nevet viselő gyermek vírusmentesen jött a világra, és úgy tűnik, édesanyjától – bár valószínűleg csak ideiglenesen – antitesteket is szerzett:

„A terhességem és a születésem zavartalanul haladt, annak ellenére, hogy az első trimeszteremben – a terhesség legstabilagg szakasza – koronavírussal diagnosztizátak. Áldottnak érzem magam, hogy Aldrin van nekem, és hogy egészségesen született"

- mondta a Straits Timesnak Ng-Chan, aki gyermeke születésekor már nem produkált pozitív Covid 19-tesztet.

Unsplash/Christian Bowen

Az Insidernek adott interjújában a gyermekorvos Dr. Jessica Madden azt mondta, hogy Ng-Chan története konkrét esettel egészíti ki azt a kutatást, amely azt sugallja, hogy az anya és csecsemője közötti a koronavírus-átvitel ritka, és hogy a betegségben szenvedő nőktől született gyermekek némileg védettek lehetnek.

„Ez az oka annak, hogy bizonyos védőoltásokat érdemes a terhesség ideje alatt beadatn, hiszen így az immunoglobulin antitestek fejlődnek – különösen a 36. hét után – a magzat szervezetében"

– nyilatkozta Madden, aki azt is hozzátette, hogy azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az antitestek akkor is megjelennek-e a gyermekek szervezetében, ha az anya még a fogantatás előtt volt koronavírus-fertőzött.

Forrás: Sciencealert

A figyelmetekbe ajánljuk