True detective
HBO

5 tökéletes nyomozós sorozat, ha nem tudsz várni a True Detective következő részéig

Idén januárban végre folytatódik minden idők egyik legjobb bűnügyi sorozata, a True Detective. A Matthew McConaughey és Woody Harrelson főszereplésével készült, zseniális első évadot talán nehéz lesz felülmúlni, az eddig elérhető két rész alapján azonban van okunk reménykedni: a 4. évadot nemcsak a kritikusok, de a (sokszor még kritikusabb) közönség is kifejezetten jól fogadta. A szériával egy baj van csak, még pedig az, hogy az HBO hetente adja ki az új részeket. Pontosan ezért gyűjtöttünk most össze 5 kiváló bűnügyi szériát, hogy neked se kelljen azon kattognod, hogy mikor érkezik a következő epizód.


​Mindhunter (2017-2019)

How do we get ahead of crazy if we don't know how crazy thinks? Two FBI agents (Jonathan Groff & Holt McCallany) set out on a ...

MINDHUNTER | Trailer 2 | Netflix

Az 1985-ös, azonos című és megtörtént bűnesetekről szóló könyv alapján készült Mindhunter két FBI-ügynököt (Jonathan Groff és Holt McCallany) munkáját követi, akik az 1970-es években egy többéves kutatási projekt keretében próbálják megérteni a bebörtönzött sorozatgyilkosok pszichológiai motivációját. A két évad után elkaszált sorozat inkább a személyiségekre koncentrál, mint a szörnyű halálesetekre, de ez a koncepció talán még hátborzongatóbb. A kiváló színészi teljesítmények mellett elég sokat dob a színvonalon az is, hogy a tizenkilenc epizódból hetet David Fincher rendezett, akinek olyan remekműveket köszönhetünk, mint a Hetedik vagy a Zodiákus.

​Fargo (2014-2024)

Fargo is vanaf 16 april exclusief beschikbaar voor streaming voor Netflix-leden in Nederland. Deze serie van 10 afleveringen ...

Fargo | Trailer | Netflix

Bár ritkán, de néha előfordul, hogy kiváló sorozatadaptáció születik egy több mint húsz évvel korábbi, kritikusok és nézők által egyaránt kedvelt, kultikus filmből. Tökéletes példa erre Noah Hawley FX-gyártású antológiasorozata, ami csak lazán, leginkább helyszíneiben és hangulatában kapcsolódik a Coen-fivérek 1996-os klasszikusához. Minden évad külön történetet mesél el, külön szereplőgárdával – a talán legjobban sikerült első tíz részben Martin Freeman és Billy BobThornton, a szintén kiemelkedően jó második szériában pedig Kirsten Dunst és Jesse Plemons a főszereplők, hogy csak néhány nevet emeljünk ki. A kissé kevésbé pörgős harmadik és negyedik évad után az alig egy héttel ezelőtt befejezett ötödik etap ismét nagyon jó kritikai visszhangot kapott, ráadásul a cselekmény tökéletesen követhető akkor is, ha nem láttuk az előzményeket.

​Easttowni rejtélyek (2021)

Check out the new Mare of Easttown Limited Series Trailer starring Kate Winslet! Let us know what you think in the comments ...

Mare of Easttown Limited Series Trailer | Rotten Tomatoes TV

Kate Winslet tovább bővíti már így is ikonikus szerepeinek listáját Mare Sheehan karakterével. A 2021-es, mindössze hétrészes minisorozatban egy kisvárosi nyomozót alakít, aki egy fiatal lány meggyilkolásának ügyében nyomoz – csakhogy a történtek hatására a magánélete és a szakmai kötelességei közötti határvonal hamarosan kezd elmosódni. Ahogy a sorozat hivatalos szinopszisa fogalmaz, az Easttowni rejtélyek „egy szűk közösség sötét oldalának felfedezése és annak vizsgálata, hogy a múltbeli tragédiák hogyan határozzák meg a jelenünket.”

​Luther (2010-2019)

Subscribe and to the BBC https://bit.ly/BBCYouTubeSub Watch the BBC first on iPlayer https://bbc.in/iPlayer-Home Idris ...

LUTHER Series 5 | OFFICIAL TRAILER - BBC

A BBC egyik legizgalmasabb és legeredetibb nyomozós drámája John Luther nyomozót (Idris Elba) követi, aki London legelvetemültebb bűnözőit próbálja meg elkapni. Elba különösen jól hozza a dühproblémákkal küzdő, saját karrierjére és magánéletére is veszélyes detektív karakterét. Ahhoz képest, hogy a Luther öt évadból áll, kifejezetten gyorsan végigpörgethető, mert az évadok a szokásosnál rövidebbek – az utolsó, ötödik szezon például csak négy epizódból áll.

Hannibal (2013-2015)

Fotó: Brooke Palmer/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images

Annak ellenére, hogy a Hannibal az alacsony nézettség miatt csak három évadot élt meg, mielőtt az NBC eltörölte volna, nagyon gyakran minden idők egyik legjobb – és legkevésbé megbecsült – sorozatának nevezik. A bűnügyi profilozó Will Graham (Hugh Dancy) és pszichiátere, a kannibál sorozatgyilkos Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen) közötti összetett dinamika hihetetlenül erős alapot ad a cselekménynek. Bryan Fuller nagyon jó érzékkel értelmezi újra a régről ismert történetet, sorozata pedig a vérfagyasztó karakter legérdekesebb változatát mutatja be, Mads Mikkelsen elképesztő játéka ugyanis még Anthony Hopkins (A bárányok hallgatnak) alakításánál is nagyobb mélységet ad Hannibalnak.