síró csecsemő a japán Naki Sumo fesztiválon
Fotó: Instagram

Japán legfurcsább fesztiválján bömbölő babákat versenyeztetnek egymással

A fesztiválok jellemzően az ünneplésről és az önfeledt nevetésről szólnak – a japán Naki Sumo fesztiválon ennek viszont az ellenkezője történik, ráadásul babákkal. Persze aggodalomra semmi ok: a csecsemőknek nem esik bántódásuk, az ünnepi rendezvény pedig már 400 éves múltra tekint vissza, írja a Drive.


Míg a legtöbb szülő azon igyekszik, hogy valahogy véget vessen kisgyermeke sírásának, Japánban van egy nap, amikor ennek az ellenkezője történik.

A 400 éves múltra visszatekintő Naki Sumo fesztivált eredetileg Tokió egyik legrégebbi szentélyében, a Szenszódzsi buddhista templomban rendezték meg, ma már viszont országszerte több helyszínen is megtartják, jellemzően május elején.

A szokatlan esemény lényege, hogy két szumóbirkózó közül ki tudja hamarabb megríkatni a kezébe adott csecsemőt. Ezt persze mindenféle rossz szándék nélkül teszik, hiszen a fesztivál egy ősi japán mondásnak köszönhetően jött létre, amely annyit tesz: „a síró babák nagyra nőnek."

A japán néphhiedelem szerint a babasírás képes elűzni a démonokat, azokra a gyermekekre pedig, akik hangosan sírnak, egészséges és hosszú élet vár.

Bár számunkra első hallásra idegennek hathat ez a jelenség, Japánban hosszú hagyománya van a szokásnak. A szumósok a fesztivál ideje alatt kreatív módokon próbálják megsiratni a babákat – például ijesztőnek szánt jelmezeket vesznek fel, vagy furcsa hangokat adnak ki.

Az esemény végén az a gyermek nyer, aki hamarabb sírja el magát – ha pedig mindkét baba könnyei egyszerre csordulnak ki, az lesz az első, aki hangosabban és erőteljesebben sír.

A figyelmetekbe ajánljuk