SpaceX kilövés
Instagram/SpaceX

Újabb SpaceX-rekord: majd 150 műholdat lőttek ki egyszerre

A SpaceX külön rakétát szentelt az új iparág fellendülése miatt. Magánvállalatok tucatjai tervezik, hogy saját műholdat állítsanak Föld körüli pályára.

Jócskán túlszárnyalta a SpaceX az egy rakétával kilőtt műholdak rekordját. Egészen pontosan Transporter-1 névre keresztelt küldetés 143 műholdat juttatott az űrbe a Falcon 9-es rakéta segítségével. Ezzel megdőlt a 2017-es rekord, amit az indiai PSLV állított be 104 műholddal.

A vasárnap végrehajtott kilövéssel a SpaceX tíz műholdat saját céllal lőtt fel: a SpaceX Starlink nevű internetes hálózat fejlesztése miatt. Ez nem más, mint a Föld körüli pályán keringő műholdak segítségével nyújtott internetszolgáltatás, ami nagyjából 4 milliárd ember számára adhat hálózatot, köztük olyanoknak is, akiknek eddig erre nem volt technikai lehetőségük. Amennyiben elég nagy sávszélességet tudnak a projektben biztosítani, a projekt versenyképes lehet a földi internetszolgáltatókkal szemben is.

A maradék 133 műholdat pedig különböző partnerek küldették fel Elon Musk űrvállalatával. Többek között a Planet nevű cég is, ami a Földről alkot majd részletes képeket, illetve a ICEYE is felküldött egy műholdat, amely a különböző áradásokat követi figyelemmel.

A technológia fejlődésével egyre több kisműholdat juttatnak fel a különböző magáncégek az űrbe, amiknek a mérete az okostelefonoktól kezdve, akár egy hűtőszekrényig is terjedhet. Nem véletlen, hogy a SpaceX is ráugrott a lehetőségre: a múltban a Falcon 9 nagyobb műholdakat vagy éppen űrhajókat lőtt ki, ám mostantól külön küldetést szentel az új iparágnak.

Ám ahogy a CNN cikke is kiemeli: a szakértők egyre jobban aggódnak az esetleges ütközésektől az űrben megsokszorozódott eszközök miatt. A Földre ugyan nem zuhannak vissza a tárgyak, de a törmelékek akár évtizedekig a pályán maradhatnak, ami még több űrszeméthez vezet majd.

Azonban ahogy nő a pályán lévő eszközök száma, úgy aggódnak egyre jobban a szakértők az űrben mozgó tárgyak ütközése miatt. Bár az ilyen ütközések után a tárgyak általában nem zuhannak vissza a Földre, a baleset miatti törmelékek évekig, vagy akár évtizedekig a pályán maradhatnak.

A figyelmetekbe ajánljuk