A NASA űrszondája sikeresen megközelítette a legveszélyesebb aszteroidát
A Bennut 1999-ben fedezték fel, és kutatók szerint olyan építőköveket őrizhet a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának korszakából, amelyek magyarázatot adhatnak a földi élet kialakulására.


A NASA Osiris-Rex nevű űrszondája közép-európai idő szerint kedden éjfél körül sikeresen megközelítette az aszteroida felszínét. Az űreszköz célja, hogy talajmintát gyűjtsön be az objektumról, majd azt visszahozza a Földre. Az, hogy a mintavétel sikerült-e csak néhány nap múlva derül ki – derült ki az MTI beszámolójából. Az Egyesült Államok először kísérelt meg mintát begyűjteni egy aszteroida felszínéről.

Tervük az volt, hogy az Osiris-Rex legalább 60 grammnyi – de akár két kilogrammnyi – anyagot visszaszállítson bolygónkra. A mintavétel sikeressége szerdára kiderülhet, a minta mennyisége pedig körülbelül tíz nap múlva. Mindenesetre, ha nem sikerült begyűjteni a minimálisan megszabott anyagmennyiséget, akkor a szonda később, legfeljebb kétszer próbálkozhat, és 2023-ban visszatér a Földre a mintákkal.

A szondát amúgy 2016-ban bocsátották fel, majd 2018-ban állt rá a 750 méter sugarú keringési pályára az 510 méter átmérőjű aszteroida körül. A Bennu a Földéhez hasonló távolságban, de más pályán kering a Nap körül.

A figyelmetekbe ajánljuk