A vulkáni hamu 20 kilométeres magasságig emelkedett, amikor 2011-ben kitört az izlandi Grímsvötn nevet viselő vulkán.

Az esemény akkoriban annyira veszélyes volt, hogy még repülőjáratok is törölni kellett. A szakértők szerint a hatalmas vulkán hamarosan ismét kitörhet, ezért megemelték a Grímsvötn veszélyszintjét – derül ki a Conversation cikkéből.

A tűzhányó jelentős részét hó takarja, valamint egy gleccser alatti tóhálózat tartozik hozzá. Déli oldalán lévő kalderájának egyik pereme látható állandóan csak, az utóbbi idők kitörései is ezen gerinc alapjánál jelentkeztek.

Az olvadékvíz folyamatosan ömlik be a kráterbe, melynek hatására abban egyre magasabb a vízszint, ez pedig időnként áradásokhoz vezet. Amikor a krátertó kiürül, csökken a Grímsvötnre nehezedő nyomás, ami kitöréseket válthat ki.

26 olyan alkalom volt az elmúlt 800 évben, amikor a tűzhányó kitört, az események közötti idő váltakozó volt. És bár nem lehet biztosat állítani, úgy tűnik, 9 év után ismét a kitörés időszakához érkezett el a Grímsvötn.


Friss

Napindító gondolat – 06.23.

Szerda reggel Brigitte Bardot gondolatait idézzük, aki fényképekben rejlő erőre hívja fel a figyelmünket.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Steven Spielberg a Netflixre fog filmeket gyártani

Pár éve még nagy kritikusa volt annak, hogy a Netflix filmjei jelölhetők legyenek Oscarra, most akár segíthet is nekik Oscart nyerni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egy fellépés erejéig újból összeállt a Backstreet Boys és az 'N Sync fele

A Pride hónap alkalmából lépett fel a Backstreet Boys.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk