Kiderült, hogy kié a világ legmagányosabb háza

Évek óta láthatunk fotókat egy elhagyatott, magányos házról, amely egy piciny szigeten áll és óceán veszi körül. De hol található ez a ház, és ki él benne?


A Vestmannaeyjar szigetcsoport Izland déli partjainál fekvő kis szigetekből áll. Elliðaey (vagy Ellirey) a legészakkeletibb a szigetek közül. Itt található az ikonikus ház, amely egyedül helyezkedik el egy füves, lejtős legelőn. A hely nagyon idilli, ám az 1930-as évek óta lakatlan volt, ami felveti a kérdést:

ki építette, és ki használja a házat?

Az évek során elterjedtek az Elliðaey-sziget magányos házáról szóló elméletek, például, hogy egy különc üzletember építette zombi-apokalipszis elől menedékként, vagy hogy egy vallási fanatikus tulajdonát képezi. Még Björk izlandi énekesnőről is felröppentek olyan pletykák, hogy ő a sziget nyaralójának tulajdonosa, sőt, éppen tárgyalásokat folytat a hatóságokkal a sziget megvásárlásáról.

A fenti elméletek egyike sem bizonyult igaznak. A világ legmagányosabb háza valójában csak egy vadászház, amelyet az 1950-es években épített az Elliðaey Vadász Egyesület. Noha a szigetet természetvédelmi területként tartják számon, a vadászok a területen vadásznak lundákra, ilyenkor pedig a házat használják. Néhány család az 1930-as évekig élt a szigeten, amikor végül úgy döntöttek, hogy Izland lakottabb régióiba költöznek, mivel ott jobbak a lehetőségek. Tudták azonban, hogy mit hagynak maguk után – rengeteg atlanti lundát és halat –, ezért rendszeresen visszatértek a szigetre vadászni. Talán így alakult meg a vadásztársaság.

A vadászházát továbbra is jó állapotban tartja a sziget vadásztársasága, az viszont biztos, hogy nem a legkényelmesebb ház a világon.

Az áram, a folyóvíz, valamint a beltéri vízvezeték például hiányzik. Szaunája pedig finoman szólva is különleges, hiszen egy esővízgyűjtő rendszer táplálja.

Forrás: odditycentral.com

A figyelmetekbe ajánljuk