Könyv egy piknikpléden sajttal és olivával
Unsplash

3 kihagyhatatlan könyvet ajánlunk a nyár utolsó napjaira

A világirodalom túl sok csodát rejt, az élet pedig túl rövid ahhoz, hogy ne jó könyveket olvassunk – vagy jó könyveket ne a megfelelő időben. A jókor olvasott jó könyv leköt, olykor megállít, hogy elgondolkodtasson, kérdéseket vet fel, válaszokat ad, rezonál a lelkünkkel, végül bennünk hagy valamit emlékbe magából.


Szöveg: Tóth Judit

​Paul Auster: Láthatatlan

Napjaink egyik legelismertebb szerzőjének 15. regénye némelyek szerint a legjobb munkája, holott ha egyetlen művet kellene vele kapcsolatban felemlíteni, az általában a New York-trilógia volna. A Láthatatlanban felfedezhető mindaz, ami miatt Paul Austerért rajongani lehet – tetten érhetők benne bizonyos visszatérő, így már jól ismert elemek –, ugyanakkor csöppet sem nevezhető kiszámíthatónak. Három narrátor négy nézőpontból mesél el egy történetet, miközben az elbeszélésmód és az idő is váltakozik, és amikor azt hisszük, kezdünk eligazodni a műben, jön egy olyan fordulat, amely minden addigi igazságot felborít. Auster az a fajta író, aki szeret játékot űzni az olvasóval, az olvasói pedig azok közé tartoznak, akik ezt élvezik. Bűnügyi történet? Fejlődésregény? Posztmodern remekmű? Ez mind együtt, és még sok más.

Paul Auster: L\u00e1thatatlan / 21. Sz\u00e1zad Kiad\u00f3

Paul Auster: Láthatatlan / 21. Század Kiadó

Márai Ilona: Betűbe zárva – Napló I. és II. kötet  

Amikor 2014-ben Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója megjelent, igazi szenzációnak számított, ahogy most annak számít Márai Lola naplója is, hiszen az irodalmi ikonok feleségei kivételes perspektívából, emberi oldalukat bemutatva mesélnek férjükről, saját – a közönség előtt kevésbé ismert – személyükről és a korról, amelyet ők jelennek, mi múltnak hívunk. Matzner Ilonának nincs Wikipédia-oldala, a nőről és anyáról mind ez idáig vajmi keveset tudtunk, amit mégis, az inkább a feleséghez köthető, aki több mint 60 évig volt Márai Sándor társa. 36 évvel a halála után azonban megelevenedik előttünk az alakja: a nyári melegben meztelenül issza a hideg kávét a konyhában, megsajdul a szíve, amikor közvetlenül az emigrációjuk előtt kézbe veszi az útleveleiket, és házasságuk 28. évében elszívja az elutazott férje hamutartóban hagyott cigicsikkeit, mert rajtuk van a szájának, kezének nyoma.

M\u00e1rai Ilona: Bet\u0171be z\u00e1rva \u2013 Napl\u00f3 I. \u00e9s II. k\u00f6tet / Helikon Kiad\u00f3\u200b

Márai Ilona: Betűbe zárva – Napló I. és II. kötet / Helikon Kiadó

Nádas Péter: Rémtörténetek  

Különös viszony fűz minket, embereket a rémtörténetekhez: egyfelől elborzasztanak bennünket, ugyanakkor vonzanak is. Elborzasztanak, mert elképzeljük, mi lenne, ha a bennük foglalt szörnyűségek velünk történnének meg, és vonzanak, mert ezt csupán elképzelnünk kell, és nem átélni. Nádas Péter új, thrillerszerű regénye épp ezt az ösztönszerű vonzást-taszítást váltja ki az olvasóból a benne bugyogó elesettség, kiszolgáltatottság, függőség és az erőszak elegyével. A Dunakanyar egy fiktív falujában játszódó történet mindössze néhány napot ölel fel, és jó ideig nem történik benne semmi rendkívüli, aztán megjelenik a gonosz, és a bűn bestiális erővel sodorja korábban ismeretlen irányokba a szereplőket és a cselekményt.

\u200bN\u00e1das P\u00e9ter: R\u00e9mt\u00f6rt\u00e9netek / Jelenkor Kiad\u00f3

Nádas Péter: Rémtörténetek / Jelenkor Kiadó

Szeretnél további tippeket kapni? A teljes cikk a Hamu és Gyémánt aktuális lapszámában olvasható. A magazin megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.

Hamu \u00e9s Gy\u00e9m\u00e1nt ny\u00e1ri lapsz\u00e1m 2022, Trok\u00e1n N\u00f3ra a c\u00edmlaponHamu és Gyémánt


A figyelmetekbe ajánljuk