sakkbábúk

Megjelent a magyar sakkozás alapítójáról szóló könyv

Hét ország sakkvándora címmel könyv jelent meg Maróczy Géza sakknagymester életéről.


A mű szerdai bemutatóján elhangzott, hogy Jakobetz László hiánypótló művet alkotott, amelyet már tavaly, Maróczy Géza születésének 150. évfordulóján szerettek volna megjelentetni. A koronavírus-járvány miatt azonban idénre, a kétszeres olimpiai bajnok (1927, 1936) sakkozó halálának 70. évfordulójára csúszott a kiadás.

A magyar sakk-könyvkiadás jelentős állomása ez a nagyméretű, keménytáblás, 503 oldalas kötet, a legterjedelmesebb magyar nyelvű sakk-könyv, több mint 400 fényképet, 165 nagyrészt ismeretlen játszmát és 79 korrigált versenytáblázatot tartalmaz"

– mondta a súlyra is jelentős műről Kállai Gábor nemzetközi nagymester, sakkszakíró, majd röviden vázolta Maróczy Géza életútját.

Kiemelte, hogy olyan tudású ember volt, akiből az egész magyar sakkozás táplálkozott. A század elején, 1904 októbere és 1907 márciusa között a világranglista élén állt, a világ legjobbja volt. Ennek ellenére csak egyszer hívta ki a világbajnokot – a mérkőzés elmaradt – , mert a magyar sakkozás fejlesztése jobban érdekelte őt, mint hogy megküzdjön a sakkozás trónjáért.

A szerző, Jakobetz László eddigi munkássága legszebb darabjának nevezte a könyvet, mely méltó Maróczy Gézához, aki a saját idejében még a focistáknál is népszerűbb volt.

Büszkén mondta, hogy a mű előszavát Portisch Lajos, a Nemzet Sportolója írta, amiért külön hálás. Köszönetet mondott a Magyar Sakkozásért Alapítvány és a MSÚSZ Nagy Béla Programja támogatásáért, és kiemelte, hogy Schmitt Pál volt köztársasági elnök és felesége, Makray Katalin adománya nélkül nem jöhetett volna létre az értékes mű.

Ha nem is lettem nagy sakkozó, a sakktörténelemben talán sikerült maradandót alkotnom"

mondta Jakobetz László.

A Maróczy Géza életét bemutató alkotás kereskedelmi forgalomba nem kerül, sakkversenyeken, illetve a Magyar Sakkozásért Alapítványon keresztül juthatnak hozzá az érdeklődők.

Az eseményen a könyv bemutatása mellett népszerűsítették a Magyar Sakkhistória elnevezésű időszaki kiadványt is, amelynek megjelent első száma.

(MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk