A vakcinaellenesek szerint mágnessel ellenőrizhető, hogy kit nyomkövetőztek be
unsplash.com/National Cancer Institute

A vakcinaellenesek szerint mágnessel ellenőrizhető, hogy kit nyomkövetőztek be

Jó néhány ember megpróbált továbbgondolni egy összeesküvés-elméletet a COVID-19 vakcinával kapcsolatban, amit sokan valóban komolyan vettek. Úgy tűnik az emberi hülyeség gyorsabban terjed, mint maga a vírus.


2021. május közepére az amerikai emberek több mint egyharmada megkapta az oltását, egyértelmű céllal, hogy a vírus terjedése minél gyorsabban csillapodjon. De természetesen a tengerentúlon is megjelentek az oltásellenes csoportok, akik kampányaikkal és teóriákkal próbálják befolyásolni a lakosságot.

Ezek az ostoba erőfeszítések gyakran olyan alaptalan konteókból tevődnek össze, melyek szerint a valós COVID-19 oltóanyag helyett miniatűr nyomkövetőkkel oltják az embereket, egy globális megfigyelési akció részeként.

A közösségi médiában pedig futótűzként terjednek azok a felvételek, ahol „oltott betegek" karjára ragadt mágnesek láthatóak, ezt pedig jó páran a mikrochipes rendszer bizonyítékaként nyugtázták. Azonban szó sincs erről!

Ezek a videók teljesen alaptalanok, a vakcinákban nincsenek mikrochipek, vagy mágnesezhető összetevők, amik ezeket a jelenségeket előidézhetnék.

A Snopes cikke pedig rámutatott a lényegre. A videókban szereplő személyekről nem tudni, hogy valóban oltottak-e vagy sem. Ennek alapján pedig jócskán megkérdőjelezhető az állítás hitelessége.

Emellett a szakértők szerint a bőr alá történő fém fecskendezés nem működne ennyire „simán". A mellékhatás-jelentések jóval több, fémallergia által okozott kiütéses vagy bőrirritációs esetet tartalmaznának. Plusz azt se felejtsük el, hogy a felvételeken látható jelenség akkor történhetne meg, ha jóval nagyobb mennyiségű fémet juttatnának a testünkben, egy-két vakcinányi adag nem lenne elegendő.

De mégis hogyan csinálták a videóban? Lehet akár az izzadtság okozta a tapadást, vagy esetleg ragasztóval illesztették oda. Egy biztos, nem az oltás okozta.

A figyelmetekbe ajánljuk