kiszáradtak Velence utcái, állnak a csónakok
Fotó: Alessandro Bremec/NurPhoto via Getty Images

Tényleg kiszáradtak a velencei csatornák, a gondolák a sárban ragadtak − videó!

Míg egy évtizeddel ezelőtt Velence jócskán víz alá került, idén a víz helyett csupa sár borítja utcáit, ahogy erről már korábban is beszámoltunk.


Pár évvel ezelőtt a csatornák városát a MOSE-nak, egy 7 milliárd dolláros árvízvédelmi rendszernek kellett volna megvédenie, amely valójában csak 2021-ben készült el. De a következő évben már aszály sújtotta, most pedig vízhiány.

Ez is érdekelhet: Jelmezek tengerében: tudnivalók a velencei karneválról

A hetek óta tartó száraz téli időjárás aggodalmakat keltett, hogy Olaszország a tavaly nyári vészhelyzet után újabb szárazsággal nézhet szembe. Az Alpokban a szokásos hómennyiség kevesebb mint felét kapta

− írja a Reuters.

Különösen Velence szembesül szokatlanul alacsony árhullámokkal, ami lehetetlenné teszi, hogy a gondolák, a vízitaxik és a mentőautók közlekedjenek a csatornákon. A jelenséget több tényező kombinációjának tulajdonítják, beleértve az esőhiányt, a magasnyomású rendszert, a teliholdat és a tengeri áramlatokat.

Ha tovább olvasnál: Megint víz alá került Velence, de a bazilika ezúttal megúszta

A Guardian fenti videójában − más elkeserítő jelenetek mellett − egy gondolás is látható, amint azon küzd, hogy átmanőverezzen az egyik sáros árokká lett velencei csatornán. A felvételek azt is megmutatják, hogy milyen kontrasztban áll Velence a még 2019-ben elszenvedett árvízzel, amely miatt a turisták és a helyiek egyaránt térdig álltak a vízben.

Ezek az állapotok szembetűnőek, de nem példa nélküliek Velence több mint másfél évezredes történetében. Bár az elmúlt két évtizedben a tengerszint emelkedése miatt jelentősen ritkultak, Velencében még mindig van évente egy pár apály.

A városban 1872 óta 160 olyan apály volt, amelynek szintje -90 cm vagy annál alacsonyabb volt, míg a mostani áradás eddig „csak" a -70 cm-es szintet érte el. Az előrejelzések szerint Észak-Olaszországban hamarosan várható egy kis esőzés.

Forrás: Open Culture

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk