Maszkok, jelmezek és ünneplés – tudnivalók a velencei karneválról

Maszkok, jelmezek és ünneplés – tudnivalók a velencei karneválról

A velencei karnevál egyedülálló a világon, története pedig a tizenegyedik századig nyúlik vissza. De mit érdemes tudni róla?


A velencei karnevál 1162-ben kezdődött a Velencei Köztársaságnak az ellenség, Aquileia felett aratott győzelmének megünneplésére. A helyiek a Szent Márk téren gyűltek össze, hogy táncoljanak és ünnepeljék a győzelmet.

Ez is érdekelhet: Komoly büntetésekre számíthatunk Velencében, ha nem tartjuk be

en.wikipedia.org

Évszázadokon át ez volt az egyetlen módja annak, hogy a polgárok kiszabadulhassanak a velencei kormány ellenőrzése alól.

A tizennyolcadik században rendkívül népszerűvé vált, ekkor a világ minden tájáról arisztokraták és szomszédos országok királyi családjai és nemesei érkeztek az évente megrendezett ünnepségre, hogy díszes maszkokat és jelmezeket öltsenek magukra. 1797-ben azonban betiltották, amikor Velence II. Ferenc római császár uralma alá került – így próbálták megakadályozni a személyazonosság elrejtésére szolgáló maszkok használatát.

A 19. században a fesztivál időnként rövid időre visszatért, de magánjellegű volt, és közel sem olyan nagyszabású nyilvános bemutató és ünnepség, mint ahogy ma ismerjük. A fesztivált eredeti formájában egészen 1979-ig nem tartották meg, amíg az olasz kormány úgy nem döntött, hogy népszerűsíti a velencei kultúrát és történelmet.

A velencei karnevál azonban nagyon különbözik a Spanyolországban vagy Brazíliában megrendezett karneváloktól. Az ünnepség tíz napon át tart, amelynek során az emberek beöltöznek, és szervezett felvonulásokon vesznek részt.

A legtöbb turista nem öltözik be a karnevál idején. Leginkább sétálgatnak, közben pedig csodálják a jelmezeket és a díszes maszkokat, de természetesen a különböző standoknál bárki vásárolhat magának maszkot. Akadnak olyanok is, akik ekkor Velencébe mennek és gyönyörű ruhákat bérelnek az alkalomra.

Olvasd el ezt is!Jártál már a világ legöregebb kávéházában? Körbevezetünk!

A 2023-as Velencei Karnevál időpontja február 4. és 21. között lesz.

A figyelmetekbe ajánljuk