man taking photo of hot air balloons

Az új koronavírus-variáns ellenére sem vagyunk hajlandóak lemondani utazásainkat

A megkérdezettek 68 százaléka már utazott nemzetközi útra a világjárvány óta.


Egy szokásos évi felmérés szerint a világ legtapasztaltabb utazóinak közel 80%-a szerint az új COVID-változat veszélye miatt nem valószínű, hogy lemondják vagy elhalasztják az idei nemzetközi utazást. Annak ellenére, hogy a jelentések szerint a legújabb COVID-19 variáns, a BA5 újrafertőződések hullámait és az amerikai kórházi kezelések egyszámjegyű növekedését eredményezte, az utazni vágyók kitartanak a külföldi utazási tervek mellett.

A megkérdezettek 68 százaléka már utazott nemzetközi útra a világjárvány óta. A fennmaradó rész az év végéig (16%) vagy 2023 első három hónapjában (9%) tervez külföldi utazást. Az utazók közel fele (49%) azt állítja, hogy a következő 12 hónapban nagyobb valószínűséggel utazik nemzetközi útra, most, hogy az amerikai hatóságok már nem követelik meg az USA-ba repülő utasoktól, hogy a járatra való felszállás előtt negatív COVID-vírustesztet vagy a COVID-ből való felépülés dokumentációját mutassák fel.

10-ből 7 utazó sokkal kevésbé aggódik az utazás miatt, mint a világjárvány kezdetén. Elég biztonságosnak érzik magukat ahhoz, hogy utazást és nyaralást tervezzenek, mert be vannak oltva, a határok nyitva vannak, és bíznak abban, hogy a legrosszabb bekövetkezése esetén haza tudnak jutni szakértők szerint. Az utazók bizonytalansága 2022 eleje óta változatlan.

A világjárvánnyal kapcsolatos utazási korlátozások két éve után a felmérésben részt vevők egyharmada továbbra is visszavágyik az utazási szorongásba, és aggódik amiatt, hogy hová menjen, vagy mikor térjen vissza az utazáshoz. A nemzetközi utazástól való legnagyobb félelem az utazni vágyók körében a COVID pozitív teszt és az otthonuktól való távolmaradás (33%), ami 37%-os csökkenést jelent 2022 elejéhez képest. A baleset (24%), az utazás lemondása (21%) és a polgári zavargások/terrorizmus (8%) voltak a következő legnagyobb aggodalmak.

A kirablás, a háború, a természeti katasztrófák és a COVID-19 vizsgálóhely megtalálásának nehézségei a válaszok kevesebb mint 2%-át tették ki. A világjárvány tektonikus változást idézett elő az utazók gondolkodásmódjában. Az utazók megtanulták, hogy a sürgősségi mentési és evakuálási szolgáltatások elengedhetetlenek, legyen szó COVID-ről, természeti katasztrófáról, polgári zavargásokról vagy egyszerűen csak arról, hogy utazás közben sürgősségi segítségre van szükségük.

Az utazók többsége (64%) szerint az orvosi evakuálási szolgáltatások fontosabbak, mint a bármilyen okból történő lemondás (18%). Az utazók preferenciái a sürgősségi orvosi ellátásra és evakuálásra vonatkozó utazási védelmet az opcionálisból a kötelező kategóriába került sokak számára.

(Forrás: TravelDailyMedia)

A figyelmetekbe ajánljuk