Egy orrspray.

Illusztráció

Drasztikus mértékben csökkentheti a koronavírus kialakulásának esélyét ez az orrspray

A pHOXWELL nevű spray 6-8 órás védelmet nyújt a COVID-19 ellen. A klinikai vizsgálatot 2021 áprilisától júliusáig végezték Indiában, amikor főképp a Delta-variáns dominált, de a kutatók szerint a készítménynek más változatok ellen is működnie kell.


Az Oxfordi Egyetem kutatói által kifejlesztett olcsó, könnyen használható orrspray 62%-kal csökkentette a COVID-19 fertőzés kockázatát egy klinikai vizsgálat során.

A spray jelentős áttörést jelent a COVID-19 kialakulásának megelőzésében

– mondta Rakesh Uppal kutató, a Barts Life Sciences igazgatója.

A pHOXWELL nevű spray használata egyszerű – mindössze két fújás mindkét orrlyukba 6-8 órás védelmet nyújt a COVID-19 és más, levegőben terjedő légúti vírusok ellen.

A készítmény megakadályozza, hogy a vírusok megfertőzzék az orrüreget szegélyező szöveteket, ezáltal elzárják a koronavírus elsődleges bejutási ösvényét a szervezetbe. Ez nagyban különbözik a vakcinától, amely felkészíti az immunrendszert egy adott vírus megtámadására.

A vizsgálat során 556 oltatlan egészségügyi dolgozó – akiknek nem volt korábban COVID-19 fertőzésük – 45 napon keresztül naponta háromszor használta az orrspray-t vagy a placebót. Súlyos mellékhatásokról egyik csoport esetében sem számoltak be.

Amikor a résztvevőknél COVID-19 antitesteket vizsgáltak – amelyek azt jelzik, hogy megfertőződtek, még akkor is, ha soha nem jelentkeztek tüneteik –, a placebocsoport 34,5%-a volt fertőzött, míg a kezelést kapó csoportban az arány mindössze 13,1% volt.

Ez arra utal, hogy az orrspray 62%-kal csökkentette a fertőzés kockázatát.

Most már van egy hatékony, korábban hiányzó eszközünk a vírus elleni küzdelemhez, amely arra szolgál, hogy a védőoltások, az arcmaszkok és a kézmosás mellett extra védelmet nyújtson a COVID-19 ellen

– mondta Uppal.

A klinikai vizsgálatot 2021 áprilisa és júliusa között végezték Indiában, amikor a Delta-variáns volt domináns, és most az Omicron-változat felelős a legtöbb fertőzésért.

Mivel azonban az Omicron bejutási mechanizmusa a szervezetbe ugyanaz, mint a Deltáé, a kutatók úgy vélik, hogy orrspray-jük ugyanolyan hatékony lenne ellene és bármely jövőbeli változat ellen – bár tanulmányukban megjegyzik, hogy további kutatásokra van szükség ennek a feltételezésnek a megerősítésére.

A kutatók most hatósági engedélyt kérnek a pHOXWELL gyártásának és forgalmazásának megkezdésére Indiában, azzal a céllal, hogy a jövőben más országokban is árulhassák a készítményt.

Megjegyzik, hogy az orrspray olcsó, egyszerűen előállítható és könnyen tárolható, ami különösen előnyös lehet az alacsony jövedelmű országokban, ahol az embereknek csupán 20%-a kapott legalább egy adag vakcinát – szemben a magas jövedelmű nemzetek 72%-ával.

Forrás: BigThink

A figyelmetekbe ajánljuk