Férfi maszkban
Fotó: Shutterstock

Gyorsan felejtünk, de mit tanultunk a Covid-időszakból?

A koronavírus járvány állandó beszédtémává tette az egészségügyi innovációt és a megelőzés fontosságát. De nagyon gyorsan felejtünk, erről beszélgettünk Dr. Kulin Dániellel és Kövesi Tiborral.

Azt szoktuk mondani, hogy a politikai emlékezet nagyon rövid. Én most azt látom, hogy az egészségügyi emlékezet még rövidebb! Gyakorlatilag amint letettük a maszkot, el is felejtettük, hogy a prevenció és az egészségünk milyen fontos, és azonnal úgy kezdtük élni az életünket, mint a járvány előtt. Ez szerintetek is így van, vagy láttok változást?

Kulin Dániel: Számszerű adatokat nem tudok mondani, de az látszódik, hogy a prevenciós módszerek, a fitnesz és életmód applikációk letöltési számai nagyon visszaestek. Ez nem meglepő, ám annyit biztosan tanultunk a pandémia alatt, hogy a telemedicina működik. Kipróbáltuk és bár az emberek jobban szeretnek személyesen találkozni, legalább tudjuk, hogy van más megoldás is.

Kövesi Tibor: Egyetértek Dániellel és még egy dologgal egészíteném ki. A koronavírus járvány megmutatta a betegségek természetét. Hogy egy vírus milyen „intenzíven” és elképesztő sebességgel tud terjedni. A pandémia előtt teljesen megszokott, sőt akár kimondatlan elvárás is volt, hogy betegen is bejárjunk dolgozni. Ma már sokkal elővigyázatosabbak vagyunk, és már nem feltétlenül tartjuk jó ötletnek emberek között mászkálni, ha betegek és főként fertőzőek vagyunk. Úgyhogy lehet túl optimista vagyok, de én azért látok viselkedésbeli változásokat.

Kövesi Tibor, a Roche Magyarország stratégiai és szervezetfejlesztési vezetője. A Roche a világ egyik vezető biotechnológiai vállalata, tavaly ünnepelte 125 éves évfordulóját és Magyarországon is lassan negyven éve van jelen. „Azért dolgozunk, hogy a betegek minél hamarabb hozzáférhessenek azoknak a gyógyszerekhez, terápiákhoz és diagnosztikai megoldásokhoz, amik segítenek abban, hogy hosszabb és jobb minőségű életet éljenek.”

Kulin Dániel, az E-MED4ALL Kft. egyik alapítója. „A Roche-al szemben mi még csak nemrég kezdtük, 2018-ban alakult a cég. Ugyanakkor nekünk is hasonló küldetésünk: különböző technológiai innovációkkal minél jobbá akarjuk tenni az emberek életét. Hárman alapítottuk a céget, két orvos – ezek közül én vagyok az egyik – és egy villamosmérnök. Alapvetően pulzushullám elemzéssel foglalkozunk, amit egy jól ismert pulzoximéterből nyert adatokkal végzünk. Ebben az adatsorban igazából nagyon sok információ van a szív-érrendszer működéséről, amit ma kidobunk az ablakon, nem használunk, nem hasznosítunk, holott ott van az adat. Mi arra hoztunk létre egy platformot, hogy ez az adat hasznosítható legyen, és különböző betegcsoportokról diagnosztika és otthoni monitorizálást lehessen végezni, kezdve a várandósoktól, a magas rizikójú várandósoktól, a covidos és posztkovidos betegeken keresztül egészen a krónikus szívrendszeri betegekig.

Hogyan kapcsolódtok a HiQ Connect rendezvényhez? Milyen szerepetek lesz majd?

Kulin Dániel: Mi már egy ideje ismerjük egymást az HiQ Globallal. Ők üde színfolt a startupokat segítő ügynökségek világában, főleg kelet-ázsiai piacokra vannak becsatornázva, és ott próbálják segíteni a mi előrelépésünket is. Ez a rendezvény pedig abból a szempontból különleges, mert egyrészt bemutatkozási lehetőségeket kapnak a közép-európai befektetők és startupok, valamint a távoli, a szingapúri résztvevők is, másrészt rengeteg networkingre van lehetőség.

Kövesi Tibor: A Roche alapvetően társrendezőként vesz részt a programban. Nagyon fontos számunkra az innováció, de még fontosabb, hogy ezek az innovációk eljussanak az emberekhez. A startupokból iszonyatosan jó ötletek indulnak, és nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy ezek ne elszigetelten legyenek jelen, hanem a teljes ökoszisztémában és partnerségekben gondolkodjunk. Az HiQ Connect alapvetően egy ilyen platform, és örömmel segítünk ilyen kezdeményezések létrejöttében

A Roche befektetőként is jelen van, vagy csak meg akarja ismerni a szereplőket, az olyan innovátorokat, mint Dánielék?

Kövesi Tibor: Bár lokálisan nem vagyunk klasszikus befektetők, ám régiós szinten a Roche-nak van például egy akcelerátor programja, a Healthcare Lab. Egyrészt az a célunk, hogy az ökoszisztéma fejlődjön és tovább épüljön, másrészt segíteni tudunk abban, hogy a startupok nemzetközi láthatósága még erősebben megjelenjen.

Ahogy már említettem, az elmúlt néhány évben az egészségünk fókusztéma lett. Ezt hogyan éltétek meg a cégeitekben?

Kövesi Tibor: Az elmúlt időszak egyszerre volt sokkoló és bizonyos értelemben izgalmas is. Temérdek kihívással találta szemben magát az egészségügyi rendszer, amire a korábbiakhoz képest most hihetetlenül gyorsan volt képes reagálni. A vészhelyzet megoldása abszolút prioritást kapott, és szerintem az egészen lenyűgöző, hogy a teljes globális egészségügyi ökoszisztéma a vírus megjelenése után pár héttel már képes volt diagnosztikai eszközöket rendelkezésre bocsátani, illetve néhány hónap leforgása alatt elkezdtük megtalálni azokat a típusú terápiákat, amik bizonyos esetekben segítik a gyógyulást. A vakcinák relatíve szintén rövid időn belül meg tudtak érkezni. A jövőre nézve igen jelentős hatása lehet, ha az iparág, a kutatóintézetek, a kormányok és a szabályozók hatékonyan együtt tudnak dolgozni. Ez egy olyan dolog, amire remélem, hogy tudunk majd építkezni a jövőben.

Egyéni szinten pedig látjuk azt is, hogy azért elkezdett változni az emberek hozzáállása. Például rámutatott arra a pandémia, hogy a különböző betegségek, egészségügyi állapot miatt, hogyan nő a kockázata egy másik betegség kimenetelének.

Kulin Dániel: Amikor kitört a COVID-járvány, az nagyon-nagyon rosszul érintett bennünket, mert volt már egy egész közeli amerikai befektetés, ami ennek hatására teljesen megállt. Ugyanakkor nagyon sok pozitív dolog is volt, mert ahogy mondta Tibor, az emberek elkezdtek olyan szavakat és olyan technológiákat megismerni, amelyek ezelőtt nem voltak benne a köztudatban. Ilyen például a pulzoximeter is. Mi gondolkoztunk rajta, hogy az addigi fejlesztéseinket felfüggesztjük-e és csinálunk egy Covid verziót az applikációnkból. Végül ez meg is született SFTY4All néven, mellyel idősotthonokban extra monitorozást tudtunk nyújtani, továbbá egy Operatív Törzs által is jóvá hagyott pilot keretében 40 háziorvoshoz helyeztünk ki több mint 200 eszközt, és ők követni tudták a magas rizikójú betegeiket.

Kulin D\u00e1niel a pulzoxim\u00e9terrel

Kulin Dániel a pulzoximeterrel

Fotó: Kulin Dániel

Nagyon érdekes, amit mondasz, mert egy három éve alapított startup egy ilyen helyzetre gyakorlatilag egy új terméket, új megoldást dob a piacra. A Roche is tud ennyire gyorsan reagálni?

Kövesi Tibor: Igen, pontosan tudjuk, hogy milyen fontos versenyképességi faktor pl. a sebesség kérdése. Globálisan 2016 környékén kezdett a szervezet ezzel foglalkozni, itthon pedig 2019-ben indult el arról egy komolyabb gondolkodás, hogy hogyan tudunk szervezetként agilizálódni. Nyilvánvalóan vannak még kihívások előttünk, viszont sikerült kimozdulni a korábbi működési strukturánkból, mely valóban jelentős előre lépést hozott.

A HiQ Connect rendezvényen lesz egy blokk, amelyben nem a sikerekről, hanem a kudarcokról beszélnek a cégek. Igen tudom, néha nehéz feltépni a sebeket, mert örülsz, hogy túlélted, vagy túlélte a cég, de ha nem elemzed ezeket a helyzeteket, akkor nem tudsz tanulni belőle.

Kulin Dániel:

Nekünk a siker és a kudarc az életünk. És mindaddig, amíg nincs meg az exit, addig ott lebeg a kudarc réme felettünk.

Nekünk az egyik ilyen nagy kihívás a priorizálás. Egy startup életében végtelen opcióból áll a jövő. Nyilván nagyon picike vagy és kvázi végtelen a piaci lehetőség, ahol mondjuk a technológiád alkalmazható. Ilyenkor rá kell állnod valamelyik útra és a piaci visszajelzések alapján kiderül, hogy jól választottál-e. Pláne akkor nehéz a priorizálás, ha több alapító van és mindenki egy kicsit máshogy látja a világot. De bízunk benne, hogy az élet és a piac értékelni fogja végül a döntéseinket és sikerül a célunk: innovációnkkal jobban vigyázni az emberek egészségére és így életükre.

A HiQ Connect Budapestet június 7-én és 8-án rendezik meg, hibrid formában, online ezen a linken lehet majd követni!

A figyelmetekbe ajánljuk