repülőgép épületek közt
Gondolhatnánk, hogy a repülőgépek térhódításával mindent keresztül-kasul bejárhatunk már a világon. Ez nagyrészt igaz is, létezik viszont pár – vallási, politikai vagy kulturális – helyszín, amely fölött szó szerint tilos tartózkodnia és áthaladnia bármely légi közlekedési eszköznek.

Machu Picchu, Peru

Machu Picchu

Fotó: Unsplash/Agnieszka Mordaunt

A Machu Picchu feletti légtér védelmét nemcsak a történelmi emlékmű indokolja, hanem a környéken élő, máshol elő nem forduló állatok és növények is. Nagy ellenállást váltott ki történészek és környezetvédelmi aktivisták részéről a jelenlegi perui kormány azon döntése, amely szerint a környékre repülőteret építenének. A kritikus hangok egyaránt óvni szeretnék mind az Inka Birodalom lenyomatát, mind az élővilág egyediségét.

Ezt is olvasd el! 4 korát megelőző inka innováció, amely még ma is ámulatba ejt minket

Parthenon, Görögország

Parthenon

Fotó: Constantinos Kollias/Unsplash

A több mint kétezer éves athéni Parthenon felett ugyan engedélyezett a légi közlekedés, azonban van egy fontos kitétel: a repülőgépek nem közelíthetik meg az emlékművet, legfeljebb ötezer láb (nagyjából 1525 méter) távolságban. Ez a szabály szintén óvni kívánja a világon egyedülálló emlékmű állapotát azzal, hogy megvédi a váratlan veszélyhelyzetektől.

Mekka, Szaúd-Arábia

Mekka

Fotó: Mseesquare Shahiq/Unsplash

A mekkai nagymecset belső udvarán álló Kába szentély a muzulmán vallás legnagyobb tiszteletben álló ereklyéje. A közel tizenhárom méter magas vallási építményhez évente több tízmillióan zarándokolnak el, így nem csoda, hogy rendkívüli védelem alatt áll, emiatt Mekka felett szigorúan tilos repülni. Amennyiben valaki áthaladna a terület felett, egy jókora pénzbírságra és további súlyos következményekre számíthat.

Washington D.C., USA

Washington D.C.

Fotó: Andy Feliciotti/Unsplash

Tekintettel mindarra, hogy itt találhatók a szövetségi ügynökségek központjai, politikai személyiségek hivatalai és számos történelmi jelentőségű hely is. A negyeden kívüli légtér is légvédelem alatt áll: a a vidra-zónának hívott területen is minden repülőnek azonosítania kell magát.

Ez is érdekelhet: 5 tiltott hely a világon, ahová sohasem juthatsz be

Downing Street, Egyesült Királyság

Downing Street, London

Fotó: Hadyn Cutler/Unsplash

Downing Street – hasonlóan Washington D.C.-hez – a helyi politika fellegvára. A Egyesült Királyság mindenkori hivatalban lévő miniszterelnökének otthona is itt fekszik, védettsége pedig olyan komoly, hogy a repülőgépeken túl még a földi közlekedése is engedélyhez kötött. A Drive Magazin cikkéből az is kiderül, hogy az Egyesült Királyságban ezen kívül még a Parlament épületénél, a Buckingham-palotánál, valamint a Windsor-kastélynál is tilos a repülés.

Disneyland parkjai

Disneyland, USA

Fotó: kalen tapp/Unsplash

Visszatérve az Egyesült Államok területére, a politikai központok mellett – a 9/11-es terrortámadások miatt – a legforgalmasabb turisztikai célpontoknál is nagyobb biztonsági előírásokat hoztak. Ezáltal például 2003 óta az floridai és a kaliforniai Disney-birodalmakat sem csodálhatják a turisták madártávlatból, hiszen szigorúan tilos a repülőgépeknek megközelíteniük háromezer lábnál – azaz nagyjából 914 méternél – közelebb ezeket a parkokat.


A figyelmetekbe ajánljuk