Andok

Az Inka Birodalom évszázadokon át virágzott a dél-amerikai Andok magaslataiban. Az őslakos civilizáció az 1200-as években élte aranykorát, majd az ezt követő évszázadokban egyre jobban az európai felfedezők uralma alá került. Az inkák egykori fejlett társadalmát a mai napig sokan csodálják, alábbi listánkban a hozzájuk kapcsolható, korukat megelőző innovációkból mutatunk párat.


1. Mindenen átívelő úthálózat

A legtöbb országban a XX. század közepén kezdték el kiépíteni az úthálózatot, a „nagy inka út" azonban évszázadokkal megelőzött mindenkit. A Qhapaq Ñannak is nevezett, közel 40 233 kilométeres útrendszer az Inka Birodalom minden részét összekötötte.

Ezt is olvasd el! Tíz hátborzongató történelmi tény, amit nem tanítottak az iskolában

Ez a fejlesztés lehetővé tette az uralkodók számára, hogy könnyedén küldjenek ki hivatalnokokat a birodalom távoli területeinek ellenőrzésére és igazgatására. Az akkori viszonyokhoz képest jelentősen megkönnyítette a kereskedelmet, mivel mindig volt a közelben egy viszonylag sík és egyenletes út, amely az árukat a különböző városokba szállította.

2. A világ első postásai

Amikor az imént említett úthálózat már létezett, a régiók közti összeköttetéshez még ki kellett találni egy gyors és hatékony megoldást. Ezt a feladatot a futárok nyerték meg maguknak, akiket chasquis-nak hívtak. Magasan képzett, rendkívül fitt és fiatal férfiak voltak, akik napi több tíz kilométert is lefutva vitték a hírt régiójuk határáig, ahol egy másik chasquis vette át tőlük a küldeményt. A fontos üzenetektől kezdve az olyan könnyű árukig, mint a halak vagy más apró tárgyak, mindenfélét szállítottak ebben a nagyon furcsa futárláncolatban.

3. Mezőgazdaság a hegyekben

Mivel többezer méter magas hegyi fennsíkokon éltek, az inkáknak kreatívan kellett megközelíteniük a gazdálkodást és az élelmiszertermelést. Nem fértek hozzá dzsungelekhez, erdőkhöz, óceánokhoz – tehát olyan helyekhez, ahol egyébként lehetséges lett volna a vadászat. Ez volt az oka, hogy kifejlesztették a teraszos földművelést.

Ez is érdekelhet: 10 különleges történelmi eset, amiről lehet eddig még nem hallottál

Bár nem ők voltak az egyetlenek az ősi világban, akik a földművelésnek ezt a fajtáját alkalmaztak, a saját régiójukban mégis úttörőnek számítottak technikájukkal. Köveket és más, ember által készített tömböket használtak, hogy lépcsős platformokat hoztak létre, amelyek gyűrűkben futottak végig a hegyoldalakon. Gyakorlatilag síkságokat alakítottak ki a dombokon – csak nagyon kis, felparcellázott darabokban.

4. A tökéletesen átgondolt királyi palota

Macchu Picchu

Fotó: Journaway Rundreisen/Unsplash

Nem hagyható ki a felsorolásból a legismertebb inka emlék, amelyet a világ nyolcadik csodájának is neveznek. Az 1400-as években készült Macchu Picchu kulturálisan, építészetileg és mérnökileg egyaránt lenyűgöző. A 2430 méter magasan elterülő palota építésénél kiemelten ügyelni kellett a rengeteg – évi 200 centiméter – csapadék hatékony elvezetesére.

A megoldást a kőfalak sorozatában találták meg az inka szakemberek, amelyeket úgy rendeztek el vízvezető csatornaként, hogy a lehullott eső speciális útvonalakon keresztül kijuthasson nemcsak a fellegvárból, hanem lefolyjon az egész hegyről is – célzottan egy nagy vízgyűjtő tóba. Ez az összegyűjtött víztömeg pedig évszázadokon át biztosította az ott élők állandó édesvízforrását.

A figyelmetekbe ajánljuk