10 különleges történelmi eset, amiről lehet eddig még nem hallottál

10 különleges történelmi eset, amiről lehet eddig még nem hallottál

Amikor az iskolában történelmet tanulsz, úgy tűnhet, mintha csak véletlenszerű tényeket és részleteket memorizálnál fontos történelmi személyekről és eseményekről. És bár fontos, hogy ismerjük a múltat, néhány furcsa és olykor vicces történés felfedezése sokkal szórakoztatóbbá teszi a tanulást. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány különleges esetet, amit lehet, hogy eddig még nem ismertél.


  • A II. világháború ideje alatt egy Juliana nevű dán dog különleges elismerésben részesült. Az eb Kék Kereszt-kitüntetést kapott hősies tettéért, ugyanis egy gyújtóbombát úgy oltott el, hogy rápisilt.
  • Nagy Sándort nagy valószínűséggel élve temették el. A tudósok szerint a Guillain-Barré-szindróma nevű neurológiai rendellenességben szenvedett. Valószínűleg azt hitték, hogy elhunyt a makedón király, pedig valójában csak lebénult.
  • Voltak női gladiátorok az ókori Rómában. A női harcosokat gladiatrixnak vagy gladiatricesnek hívták, de természetesen sokkal kevesebb volt belőlük, mint férfi társaikból.
  • A Bosszúállók név talán ismerősen csenghet. A szuperhősös film, amelyekkel dollár milliókat zsebeltek be az alkotók. Azt viszont lehet, hogy nem tudtad, hogy az igazi Bosszúállók egy zsidó bérgyilkosokból álló csoport is volt, akik a II. világháború után náci háborús bűnösökre vadásztak. Feltehetőleg 2283 német hadifoglyot végeztek ki.
  • 1912 és 1948 között az olimpiai játékokon képzőművészeti versenyeket rendeztek. Érmeket osztottak irodalom, építészet, szobrászat, festészet és zene területén. De természetesen az alkotásoknak olimpiai témájúnak kellett lenniük.
  • A híres hódítót, Bonaparte Napóleont egyszer egy nyuszihorda támadta meg. A tábornok szeretett volna egy izgalmas nyúlvadászatot szervezni, ám amikor a nyulakat kiszabadították a ketrecükből, megállíthatatlanul rátámadtak Napóleonra és az embereire.
  • A ketchupot az 1830-as években gyógyszerként árulták. 1834-ben egy John Cook nevű ohiói orvos a gyomorrontás gyógymódjaként árulta. Fűszerként csak a 19. század végén vált népszerűvé.
  • A Bloody Mary-koktélt nem mindig Bloody Mary-nek hívták. Először Bucket Of Blood (egy vödör vér) volt a megnevezése, utána Red Snapperre keresztelték, végül pedig a Bloody Mary lett a befutó.
  • A nagy gazdasági világválság idején az emberek élelmiszer-zsákokból készítettek ruhákat. Az emberek lisztes zsákokat, krumpliszsákokat és szinte minden anyagot felhasználtak, ami vászonból készült. Emiatt a trend miatt az élelmiszer-forgalmazók elkezdték színesebbé tenni a zsákokat, hogy az emberek egy kicsit divatosak legyenek.
  • Az ókori Görögországban azt hitték, hogy a vörös hajú emberek a haláluk után vámpírrá válnak. Ez részben azért volt, mert a vörös hajúak általában világos, sápadt bőrűek és érzékenyek a napfényre. Ellentétben a mediterrán görögökkel, akiknek kreol bőrük és erősebb vonásaik vannak.

A figyelmetekbe ajánljuk