egy turista nő kalapban fagylaltot eszik és térképet nézeget Olaszországban
Fotó: Shutterstock

​Vigyázz, hova ülsz! − 5 szabály, amit jobb, ha betartasz Olaszországban

Rómától Velencéig, kétségkívül Olaszországban találhatók Európa legkedveltebb turisztikai célpontjai.


Azonban jobb tisztában lenni azzal, hogy a turistákat nagy összegű pénzbírsággal sújthatják, ha megszegik az ország bármelyik szabályát. Az alábbi, az Express segítségével összegyűjtött előírásokat jobb, ha az eszedbe vésed, ha az ország felé vennéd az irányt.

Ez is érdekelhet: 28 helyzet, ami bajba keverhet Olaszországban idén nyáron

​1. Leülés

A turistákat több népszerű turisztikai látványosságnál is megbírságolhatják, ha leülnek egy tiltott területen. A látogatóknak például tilos leülni Róma híres Spanyol lépcsőjén, a város egyik legnépszerűbb nevezetességén. A lépcsőt az 1700-as években építették, és még Audrey HepburnRómai vakáció című filmjében is szerepelt. A rendőrség akkor is felállíthat, ha a szökőkutak szélén ülsz le, vagy elállod egy bolt vagy étterem bejáratát.

​2. Evés és ivás

A turistáknak óvatosnak kell lenniük a nassolással, mivel megsérthetnek néhány szigorú olasz szabályt. A járvány előtt két német turistát 950 dolláros (328 ezer forint) bírsággal sújtottak, miután a Rialto-híd alatt egy hordozható tűzhelyet állítottak fel kávéfőzéshez. 2022-ben egy amerikai turistát 450 eurós (168 ezer forint) bírsággal sújtottak, mert megszegte a római „városi illemszabályokat". Bűne az volt, hogy az olasz város egyik híres szökőkútjának lépcsőjén fagylaltot evett.

Ha tovább olvasnál: 5 hiba, amit elkövethetünk, ha Olaszországba költözünk

​3. Fürdőzés

Trevi-k\u00fat R\u00f3m\u00e1ban

Fotó: Shutterstock

Velence bonyolult csatornarendszere világhírű. De a csatornákban való megmártózás azonban veszélybe sodorhatja a turistákat. 2022-ben a helyiek megdöbbentek, miután két meztelen turistát láttak úszkálni a vízben. Bár a turistákat megbírságolhatják ezért, a víz valójában rendkívül piszkos, és kerülni kell. A turistákat azért is megbírságolhatják, ha megmártóznak az ország szökőkútjaiban, például a híres Trevi-kútban.

4. Ruházat

A turistákat megbírságolhatják, ha póló nélkül vagy fürdőruhában járkálnak a strandtól távolabb. A délnyugat-olaszországi Sorrentóban, egy tengerparti városban 500 eurós (186 ezer forint) bírsággal sújthatják a turistákat, ha megszegik a strandon érvényes öltözködési szabályokat. A turistákat akkor is megbüntethetik, ha római centuriónak öltöznek, és fotókért pénzt kérnek az emberektől. Óvatosnak kell lennünk ezzel az átveréssel szemben.

​5. Egyéb szabályok

Tilos városi területen drónt reptetni, és Rómában tilos a tömegközlekedési eszközökön való utcazenélés. Rómában sok a nyilvános ivókút, melyek remek lehetőséget nyújtanak a folyadékpótlásra egy fárasztó városnéző nap során. Óvatosnak kell azonban lennünk ivás közben, mivel tilos a szájjal hozzáérni a kifolyócsőhöz.


A figyelmetekbe ajánljuk