utazás
Shutterstock

8 egyszerű tipp, hogy spórolj a következő nyaralásod alatt

Egy külföldi út nem feltétlen olcsó dolog, pláne a mostani gazdasági helyzetben. Ezért is fontos, hogy előre megtervezzünk mindent, hogy minimalizáljuk a költségeket az út során. Szerencsére számos módszer létezik, hogy pénzt spóroljunk egy külföldi utazás közben anélkül, hogy ez az élményt befolyásolná. Mutatunk pár tippet, amivel sokat spórolhatunk egy utazás alatt!


Költségvetés

Ha külföldi utazáson gondolkodunk, az első lépés a spórolás felé a megfelelő költségvetés meghatározása – enélkül könnyen túl sok pénzt költhetünk anélkül, hogy észrevennénk.

Miután kiválasztottuk az úti célt, kalkuláljuk ki, hogy mennyi pénzre lesz szükségünk ahhoz, hogy az adott helyen az igényeinknek megfelelően élvezhessük a nyaralást.

Ez is érdekelhet: Olcsón utazni? 6 tipp, hogy garantáltan a legjobb repülőjegyet vegyük meg!

Kerüljük a főszezont 

Nem újdonság, hogy a legtöbb helyre főszezonban – vagy az ünnepek alatt – drágábban lehet eljutni.

Hogy pénzt takarítsunk meg, ajánlott elkerülni ezekben az időpontokban az utazást, helyette válasszunk inkább szezonon kívül időszakot. Ha rugalmasak vagyunk, sokat spórolhatunk mind a szálláson, mind a repülőjegy árán.

Használjunk tömegközlekedést 

Repülőjegyet venni többnyire elkerülhetetlenek, ha külföldre utazunk. Ha azonban megérkeztünk az úti célunkhoz, használjuk a tömegközlekedést, ami jóval költséghatékonyabb, mint taxizni vagy autót bérelni. Emellett próbáljunk meg kerékpárt használni a rövid távolságok megtételéhez. Továbbá, amikor csak lehetséges, gyalogoljunk.

Foglaljunk olyan szállást, ahol van konyha

Ha hosszabb ideig tartózkodunk külföldön, próbáljunk meg konyhával felszerelt szobát vagy szállást keresni. Ez segíthet csökkenteni a szobaszervizek és a szálláson kívüli étkezés költségeit. Ráadásul a konyhás apartmanok sokszor olcsóbbak, mint a szállodák. Ha viszont szállodában szeretnénk megszállni, keressünk olyat, amely ingyenes reggelit biztosít. Azt pedig már meg se kell említeni, hogy a legolcsóbb tartózkodást leginkább a hostelek biztosítják.

Shutterstock

Keressük fel az ingyenes látnivalókat 

Lényegében az összes úti vél rendelkezik valamilyen ingyenes látnivalóval. Utazás előtt ezeket érdemes felírni, majd a helyszínen látogassuk is meg őket – ezzel minimalizálhatjuk a belépődíjas nevezetességeket vagy múzeumokat. Fontos azonban, hogyha egy városban egy kiemelten fontos nevezetesség belépődíjas, akkor oda mindenképp menjünk el – a kulcs az ingyenes és a fizetős látogatások közötti egyensúlyban rejlik.

Olvasd el ezt is! Olcsó nyaralás? A 10 legolcsóbb mediterrán város

Együnk úgy, mint a helyiek 

Az éttermek drágák lehetnek, különösen, ha nagyon frekventált helyen van. Próbáljunk meg helyi éttermekben enni, amivel rengeteg pénzt tudunk spórolni. Nemcsak a helyi éttermek árai jóval alacsonyabbak, de lehetőséget kapunk arra is, hogy megismerkedjünk a helyi konyhával.

Kerüljük el a külföldi ATM-eket és tranzakciós díjakat

Ha külföldre utazunk, sokszor a kártyák fizetés vagy a pénzfelvétel plusz költségeket eredményezhet. Próbáljuk meg megtalálni a módját, hogy elkerüljük ezeket a pénzkidobásokat, és válasszunk olyan kártyát, aminek nincs tranzakciós díja, vagy legyen nálunk elegendő készpénz.

Kérjünk segítséget a helyiektől

A helyiek kívülről-belülről ismerik a tartózkodási helyünket, ezért erősen ajánlott a kapcsolatépítés. Rengeteg tippet kaphatunk éttermekről, meglátogatandó helyekről vagy szállásokra. Ha nem vagyunk valamiben biztosak, bátran kérdezzünk meg egy helyit.

Utasbiztosítás 

Ugyan az utasbiztosítással nem feltétlen takarítunk meg pénzt, de egy esetleges baleset esetén jól jöhet, hiszen csúnyán ráfizethetünk, ha orvosi ellátásra van szükségünk.


A figyelmetekbe ajánljuk