Elafonisi strand

Kréta tele van hangulatos városokkal, számtalan stranddal és geológiai csodával, ami mind ingyenesen felfedezhető.


Ezt a négy – a Lonely Planet cikkének segítségével − ajánlott helyszínt meglátogathatod tömegközlekedési eszközökkel is, szintén gazdaságosan. Aztán fogd a megtakarításod, és költsd el egy mesés vacsorára a sziget valamelyik kiváló tavernájában.

​Sétálj a régi Réthimno utcáin

Rethymno

Fotó: Branko Besevic / unsplash

Réthimno kompakt óvárosa egy 15. századi erőd és a csillogó Földközi-tenger között terül el. Érdemes eltévedni a régi kőutcák virágtetők árnyékolta labirintusában, a fából készült erkélyekkel és alkalmanként minaretekkel díszített régi épületek között.

Ne hagyd ki az Agios Spyridon templomot, ami az erőd alatti sziklába épült. A belépés ingyenes, és az aranyozott kincsek, ősi ikonok és színes művészeti alkotások kavalkádja biztosan elkápráztat majd.

​Fedezd fel a Psiloritis-hegy természeti csodáit

Psiloritis-hegy

Fotó: Manousos Bouloukakis / unsplash

Kréta legmagasabb hegye (2456 méter) a termékeny és zöld Nida-fennsík fölött emelkedik. Keresd fel a hagyományos kerek kőből készült mitatákat (pásztorkunyhókat), de az Ideon-barlangra is érdemes vetni egy pillantást, melyről sokan úgy vélik, hogy Zeusz szülőhelye, akit anyja ott rejtett el, hogy megvédje őt gyermekevő apjától, Kronosztól.

A nyári teliholdak idején a Skinakas Csillagvizsgáló ingyenes éjszakai távcsöves égboltnézést kínál. Kint a fennsíkon pedig egy angyalt ábrázoló, terjedelmes tájszobrot találsz, ami a második világháborús krétai ellenállás tiszteletére készült.

​Sétálj a hangulatos Hanía városában

Hania v\u00e1rosa

Fotó: Despoina Christodoulaki / unsplash

A Hanía kikötőjében található világítótoronyhoz vezető hosszú hullámtörőn való séta Kréta egyik csúcspontja.

Hanía óvárosának szűk sikátorai között keress görög ortodox kincseket a 14. századi Agios Nikolaos templomban. Ne hagyd ki a 15. századi Etz Hayyim zsinagógát sem. Érdemes energiát spórolni az óvárost körülvevő számos erődítmény megmászására is, a gyerekekkel pedig ajánlatos ellátogatni a Tzanakaki utca melletti közkertben lévő játszótérre.

​Sétálj a vízen Elafonisiben

Elafonisi strand

Fotó: Dimitris Kiriakakis / unsplash

Az Elafonisi strand rózsaszínes-fehér homokjából indulva térdig érő kék vízen keresztül sétálhatsz át a parttól nem messze fekvő, dűnékkel borított szigetecskére. Az egész türkizkék öblöt és a lagúnákat érdemes felfedezni, és a strandok annál kevésbé zsúfoltak, minél messzebbre megyünk.

Kréta legszebb strandját — ezért megtisztelő címért kemény verseny folyik — autóval vagy olcsó busszal, illetve komppal is elérheted.


A figyelmetekbe ajánljuk