Barnamedve
Fotó: Zdeněk Macháček/Unsplash

Medvék lepik el a Bükköt? Újabb példány tűnt fel a nemzeti parkban

A Kárpátok barnamedve állományának növekedése miatt az elmúlt években egyre többször láthatnak a kirándulók medvékre utaló nyomokat. Az egyik medve ráadásul már a telet is Magyarországon töltötte. Most pedig újabb példányra lettek figyelmesek a Bükkben.


Az itthon megjelenő egyedek egy része néha nagyobb távolságokat is megtesz, az „Iwo” nevű medve 2015-ben például a Lengyel-Tátrából indulva Magyarországon keresztül egészen Ukrajnáig jutott

– fejti ki sajtóközleményében a Bükki Nemzeti Park.

Ezt is olvasd el! Félig jeges, félig grizzly – elterjedhetnek a hibrid medvék a globális felmelegedés miatt

Nem egyszerű észre venni a barnamedvéket a vadonban, azonban a csapadékos időszakoknak köszönhetően láthatóvá válnak a lábnyomaik. 2022-es telet is már a Bükk erdeiben töltötte – a később a nemzeti park személyzete által elnevezett – Mihály. A kameracsapdák és a egyedi bundája alapján be tudták azonosítani, hogy több felvételen is ő látszódik.

Mihály, a tavaly észlelt bükki medve

Mostanság azonban még egy példány jelenhetett meg: ugyanis a turisták egy újabb medvét észleltek a Bányahegy – Kis-kőháti – Zsomboly közötti területen.

Nagyon fontos, hogy ezeket a bejelentéseket Igazgatóságunk számára mihamarabb tegyék meg

– hangsúlyozza a nemzeti park a kirándulók felé. De a Bükki mellett az Aggteleki Nemzeti Parkban is érdemes odafigyelni!

Ezt is nézd meg! 5 mítosz és tévhit a medvékről

Leírásuk szerint, a világos nyaki elszíneződés alapján az egyed valószínűleg azonos az előző hetekben vadkamera által felvett példánnyal.Természetvédelmi őrünk azonnal a helyszínre sietett

– teszik hozzá.

Az állat ez esetben is nevet kapott. Őt Gallérnak keresztelték el, köszönhetően a nyakán található eltérő színű bundájának. A Bükki Nemzeti Park egy felvételt is közzé tett róla, és ő minden kétséget kizáróan egy újabb barnamedve. A videó ITT megtekinthető.

A turisták és a többszáz kilós állatok közt szerencsére eddig nem történt közelebbi találkozás, de a nemzeti park személyzete tanácsolt pár viselkedést szabályt, amiket mindenképpen érdemes betartani, ha egy medve keresztezné utunkat:

  • Igyekezzünk beszélgetni!
  • Ne közlekedjünk zajtalanul!
  • Semmiképp ne nézzünk az állat szemébe!
  • Ne fordítsunk neki hátat és ne szelfizzünk vele!

Továbbá igyekezzünk nem erős illatú élelmiszereket magunkkal vinni és a szemetelést, illetve a futást is kerüljük el – fejti ki a tudnivalókat a tájékoztató, ami még ezentúl is tartalmaz megfogandó tippeket.

A figyelmetekbe ajánljuk