brown bear

Sok mítosz és tévhit kering a medvékről, különösen, ha arról van szó, hogy mit kell tennünk, ha valaha is találkozunk egy medvével a vadonban.


A medvék rosszul látnak.

Egyesek azt gondolják, hogy a medvék csodálatos szaglásának kell pótolnia a látás hiányát. Valójában a medvék látása legalább olyan jó, mint az embereké. A szemük hátulján található fényvisszaverő hártyának köszönhetően kiváló éjszakai látásuk is van.

A medvék húsevők

A legtöbb medve nem csak húst eszik! A grizzly medvék és a fekete medvék is mindenevők, étrendjükben egyaránt szerepelnek növények és állatok. Főleg növényeket, például füvet, leveleket, gyökereket, bogyókat és magvakat esznek. Emellett halat, rovarokat és hullákat is fogyasztanak, és alkalmanként olyan zsákmányállatokra is vadásznak, mint a rágcsálók, fiatal szarvasok és jávorszarvasok. Táplálkozásuk nagyban függ attól, hogy az adott évszakban és élőhelyükön milyen táplálék áll rendelkezésre.

​A medvék nem tudnak lefelé futni

Ha üldöz egy medve, ne fuss lefelé! A medvék olyan gyorsan tudnak futni, mint egy ló, és ezt megtehetik hegynek felfelé, lefelé és mindenhol a kettő között. Egy medve simán le tud futni téged, ezért ha a vadonban látsz egyet, ne próbálj meg elmenekülni előle. Ehelyett állj egyenesen, hadonássz a karoddal, és beszélj hangosan, de nyugodtan. Lassan hátrálj, de ha a medve követ, ne mozdulj tovább.

​A barnamedvék és a grizzlymedvék különböző fajok

Régebben az emberek azt hitték, hogy a barnamedvéknek sok különböző fajtája van, mivel méretük és színük nagymértékben eltérhet egymástól. Valójában mindannyian ugyanahhoz a fajhoz tartoznak (Ursus arctos), a grizzly medve pedig egy alfaj (Ursus arctos horribilis). Észak-Amerikában sokan a barnamedve kisebb, világosabb színű változatát grizzly medvének, a nagyobb, sötétebb színű változatát pedig barnamedvének nevezik. Pedig ugyanarról a fajról van szó, de az egyik nagyobb, mert ott él, ahol sok lazacot lehet enni. A másik kisebb, mert főleg bogyókat és gyökereket eszik, és ilyen étrend mellett nem tud olyan nagyra nőni.

El kell menekülnöd egy támadó medve elől

A medvék általában kerülik az embereket, és csak nagyon ritkán támadnak rájuk. Ha a medvék mégis támadnak, az általában azért van, mert meglepődtek, vagy mert fenyegetve érzik magukat, különösen, ha kölykök vannak velük. Ha mégis találkozol egy medvével, ne menekülj el, mert mindig le tudnak futni és legyőzni téged. A szakértők azt mondják, hogy állj meg és fújj bors spray-t az irányába jóval azelőtt, hogy a medve közel kerülne hozzád.

Ha a medve támadásba lendül, tudasd vele, hogy nem jelentesz fenyegetést azzal, hogy magzati pózt veszel fel, és halottnak tetteted magad. Ugyanakkor fontos tudni azt is, hogy a halottnak tettetés sokkal hatékonyabb egy grizzly támadásakor. Ha egy fekete medve támad, a szakértők szerint a közelben lévő tárgyakkal, vagy ütésekkel és rúgásokkal kell visszavágni.

(Forrás: NWF Blog)


A figyelmetekbe ajánljuk