Grizzly medve

Egy frissen közölt genetikai kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy a Brit Columbia területén élő grizzly medvék kapcsolatot alakítottak ki a területen élő őslakosokkal.


Az Ecology and Society tudományos folyóiratban közzétett kutatás során a tudósok először arra szerettek volna választ kapni, hogy a Kanada legnyugatibb tartományában élő emlősök miért kezdtek el part menti szigetek felé vándorolni.

A terület őslakóival együttműködve a kutatók ezért DNS-mintát vettek a medvékből, mely alapján kiderült, hogy az állatok három különböző genetikai csoportba tartoznak, és bár nem volt fizikai akadálya annak, hogy közös utódokat hozzanak a világra, ez mégis elmaradt.

És itt jön a kutatás legérdekesebb része:

az eredmények alapján úgy tűnik, hogy ezek a medvecsoportok valamilyen kötődést alakítottak ki a régió három őslakos közösségének nyelvi családjával. Érthetőbben: minden grizzlycsoport területe pontosan illeszkedett ahhoz a területhez, ahol az egyik nyelvet beszélték

írja a BigThink.

Grizzly medve Brit Kolumbiában.

Thomas Lipke/Unsplash

A tanulmány vezető szerzője, Lauren Henson Gitga'at, a Haíɫzaqv (Heiltsuk), a Wuikinuxv, a Nuxalk és a Kitasoo/Xai'x közösségek képviselőivel dolgozott együtt. 11 év alatt összesen 147 medveszőrszálat sikerült összegyűjteniük, egy körülbelül Vermont méretű területről, mely nagyjából 23,5 ezer négyzetkilométer.

Bár Henson és társai először nem értették, miért nem keveredett egymással a három medvecsoport, később rájöttek, hogy mi lehet az emberi nyelvcsaládokhoz való kapcsolódás oka:

emberek és medvék ugyanazokkal az erőforrásokkal rendelkeztek, ezek tartották fent mindkét populációt, legyen az föld, víz, az élelmiszer mennyisége és minősége.
Tudjuk, hogy a medvék és az emberek évezredek óta megosztják egymással erőforrásaikat és területeiket ezen a tájon, hangsúlyozva az ezen erőforrások változásaira vonatkozó párhuzamos válasz lehetőségét.

– magyarázta a kutató.

A figyelmetekbe ajánljuk