white plastic wire puzzle with black background

Saját gyermeke DNS-ével próbált a rendőrség lebuktatni egy férfit

Az újszülöttek súlyos egészségi állapotának szűrésére szoktak csecsemőktől vérmintát venni - de ezeknek a genetikai adatoknak jogi felhasználása is lehet.


Ha valaki az elmúlt 50 évben született az Egyesült Államokban, jó eséllyel az egyik első dolog, amit csecsemőként tett, hogy DNS-mintát adott a kormánynak. Az 1970-es évekre az államok újszülött-szűrési programokat hoztak létre, amelyek során egy nővér néhány csepp vért vesz a baba sarkán lévő tűszúrással, majd a mintát elküldi egy laboratóriumba, ahol bizonyos betegségeket vizsgálnak. Az évek során a lista néhány betegségről tucatnyira bővült. A vért orvosi célokra kell felhasználni - ezek a szűrővizsgálatok azonosítják a súlyos egészségügyi problémákkal küzdő csecsemőket, és rendkívül sikeresen csökkentik a gyermekek halálozását és fogyatékosságát. Egy múlt hónapban New Jerseyben benyújtott, közérdekű adatokkal kapcsolatos per azonban arra utal, hogy ezeket a mintákat a rendőrség bűnügyi nyomozások során is felhasználja.

A perben, amelyet az állam kirendelt védőügyvédje és a New Jersey Monitor, egy nonprofit hírportál nyújtott be, azt állítják, hogy az állami rendőrség egy újszülött vérmintáját kérte a New Jersey-i egészségügyi minisztériumtól, hogy nyomozást folytasson a gyermek apja ellen egy 1990-es években elkövetett szexuális erőszakkal kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy lényegében minden, az Egyesült Államokban született csecsemő bekerülhet a rendőrségi megfigyelésbe. Nem ismert, hogy országszerte hány ügynökség próbálta már felhasználni az újszülöttek szűrővizsgálatából származó mintákat bűncselekmények felderítésére, és hogy ezek a kísérletek milyen gyakran voltak sikeresek.

De legalább egy másik példa van rá, hogy ez megtörtént. 2020 decemberében egy helyi tévéállomás arról számolt be, hogy Kaliforniában a rendőrség öt házkutatási parancsot adott ki ilyen mintákhoz való hozzáférés érdekében, és hogy ott legalább egy kihűlt ügyet sikerült megoldani az újszülöttek vérének segítségével. Az adatvédelmi aktivisták riadalmat keltettek a DNS-gyűjtés más fajtáival való hasonló visszaélések miatt. Egy nemrégiben történt eset során a San Franciscó-i rendőrség egy nő nemi erőszak vizsgálata során gyűjtött mintát használt fel arra, hogy évekkel később összefüggésbe hozza őt egy nem kapcsolódó ingatlanbűncselekménnyel. A város kerületi ügyésze a nő DNS-ének ezt a felhasználását a negyedik alkotmánymódosítás indokolatlan kutatás és lefoglalás elleni jogának megsértésének nevezte, és végül ejtette a vádakat.

A New Jersey-i perben azt állítják, hogy a rendőrség egy újszülött (ma már általános iskoláskorú) gyermek vérmintáját szerezte meg, hogy olyan DNS-elemzést végezzen, amely a gyermek apját egy bűncselekményhez köti. Ezt a nyomozati genetikai genealógia, vagy törvényszéki genealógia nevű technikával végezték. Ez általában a bűncselekmény helyszínén hátrahagyott DNS izolálását és annak felhasználását jelenti a gyanúsított digitális genetikai profiljának elkészítéséhez. A nyomozók ezt a profilt feltölthetik genealógiai weboldalakra, ahol mások szabadon megosztották saját DNS-adataikat, abban a reményben, hogy kapcsolatba léphetnek családtagjaikkal vagy megismerhetik felmenőiket. Mivel a DNS-t családon belül is megosztják, a nyomozók a rokoni egyezések segítségével feltérképezhetik a gyanúsított családfáját, és leszűkíthetik a személyazonosságát.

A New Jersey-i per szerint a rendőrség újraindított egy nyomozást egy lezáratlan ügyben, és a genetika segítségével egyetlen családon belülre helyezte a gyanúsítottat: több felnőtt vagy gyermekeik egyikére. A rendőrségnek azonban még nem volt alapos oka arra, hogy házkutatási parancsot szerezzen be egyikük DNS-mintájára sem. Ehelyett az állami újszülött-szűrő laboratóriumtól kértek vérmintát az egyik gyermektől. Ennek a genetikai információnak az elemzése szoros kapcsolatot mutatott ki a baba DNS-e és a bűncselekmény helyszínén vett DNS között, ami arra utalt, hogy a baba apja az a személy, akit a rendőrség keresett. Ez elég volt ahhoz, hogy megalapozott gyanú merüljön fel a testi sértés ügyében folytatott nyomozásban, ezért a rendőrség az apától vett arckoponya-mintát kért. A kereset szerint a DNS-ének elemzése után a rendőrség megállapította, hogy az egyezik a helyszín DNS-ével.

Az apát képviselő New Jersey-i Ügyvédi Hivatal ügyvédje szerint az újszülöttkori szűrési minták és a genetikai genealógia összekapcsolása megnyitja az utat, hogy gyakorlatilag bárki DNS-ét felhasználhassák egy bűnügyi nyomozás során. A közelmúltig a bűnüldöző szervek rendelkezésére álló fő adatbázis az FBI által fenntartott Combined DNA Index System, azaz Codis volt. A Codis mintegy 14 millió DNS-profilt tartalmaz, de szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy milyen típusú DNS-profilokat lehet benyújtani: a bűncselekmények miatt letartóztatott vagy elítélt személyek és az azonosítatlan maradványok profiljait. De bárki elvégezhet egy fogyasztói DNS-tesztet, és feltöltheti genetikai profilját genealógiai weboldalakra, amelyek közül néhányhoz a rendőrség is hozzáférhet.

(Forrás: Wired)


A figyelmetekbe ajánljuk