Egy aszteroida

Illusztráció.

Rejtélyes aszteroidák: így alakulhatott ki az élet a Földön

Tudósok felfedezték a DNS alappiléreit több, Észak-Amerikában és Ausztráliában landolt meteoritban, ami arra utal, hogy az élet építőkövei a világűrből származhatnak.


Eddig a tudósok a DNS-t és az RNS-t alkotó öt alapvető vegyi anyagból hármat mutattak ki. A Nature Communications című folyóiratban megjelent új tanulmányban azonban a japán Hokkaidói Egyetem asztrokémikusa, Yasuhiro Oba által vezetett kutatócsoport részletesen bemutatja legújabb felfedezését: a kirakós két hiányzó darabját.

A két nukleobázist, a purint és a pirimidint olyan meteoritokban fedezték fel, amelyek 1950 és 2000 között hullottak Kanadában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában.

A kutatás megváltoztathatja a korai folyamatok megértését, amelyek lehetővé tették az élet kialakulását a bolygónkon nem sokkal a Naprendszer kialakulása után.

Ez a tanulmány bizonyítja, hogy a meteoritok nukleobázisainak sokfélesége szolgálhatott a DNS és az RNS építőköveiként a korai Földön

– olvasható a tanulmányban.

Bár technikailag mind a DNS, mind az RNS elég információt tartalmaz ahhoz, hogy élő szervezetek kialakulásához vezessen, még mindig nincs világos képünk arról, hogyan alakult ki az élet több milliárd évvel ezelőtt.

Még sok mindent meg kell tudnunk azokról a kémiai lépésekről, amelyek az élet - az első önreprodukáló rendszer - keletkezéséhez vezettek a Földön. Ez a kutatás mindenképpen bővíti azoknak a kémiai vegyületeknek a listáját, amelyek jelen lehettek a korai Föld prebiotikus [az élet kialakulása előtt létező] levesében

– mondta Danny Glavin, a NASA tudósa és a tanulmány társszerzője.

Az élet kialakulásához az öt nukleobázison kívül más összetevőkre is szükség van, többek között aminosavakra, cukrokra és zsírsavakra. A felfedezés azonban ettől függetlenül egy lenyűgöző új nyom.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk