Olyan közel húz el mellettünk egy aszteroida, hogy a Földről is látható lesz
Napokig nagyobb fénnyel fog világítani az égbolton.

Január elején számoltunk be mi is arról a sziklás aszteroidáról, amely hamarosan a Föld mellett fog elrepülni.

Az aszteroida a maga egy kilométeres hosszúságával nagyjából két és félszer olyan magas, mint az Empire State Building, és mérete, valamint a „rendszeres” látogatásai miatt a NASA „potenciálisan veszélyes aszteroidák” közé sorolja. Utóbbiból egyébként még nagyjából kétezer objektum van.

A kisbolygó jelenléte két szempontból is jó hír: nem fog eltalálni minket, és elég fényes lesz ahhoz, hogy egy legalább százszoros nagyítású távcsővel vagy teleszkóppal megnézhessük magunknak.

A vizit biztonságos lesz, az aszteroida ugyanis 1,8 millió kilométerre zúg el a Földtől. Ez nagyjából 5,15-ször nagyobb távolság, mint innen a Hold.

A pályájára vonatkozó számítások csak 133 kilométeres hibahatárral rendelkeznek, így nem áll fenn a veszélye annak, hogy a közeljövőben összeütközünk ezzel az aszteroidával. A repülő óriás legközelebbi látogatására január 18-án, magyar idő szerint 22:51-kor lehet számítani

Nem ez az első alkalom, hogy az (7482) 1994 PC1 néven ismert aszteroida elszáguld bolygónk mellett. A NASA adatai szerint 1933-ban is megközelítette már a Földet, és 2105-ben is meglátogat majd minket.

Az űrsziklát először 1994-ben fedezte fel Robert McNaught csillagász az ausztráliai Siding Spring Obszervatóriumban.

Később a tudósok egészen 1974 szeptemberéig visszamenőleg találtak róla felvételeket, ezért lehetnek a szakemberek olyan biztosak a pályáját illetően.

Az aszteroida Január 18-án lesz a legközelebb a Földhöz, ekkor 10,4 magnitúdós fényerővel lesz elcsíphető az égbolton.

(Futurism/Sky&Telescope)


A figyelmetekbe ajánljuk