Óriási csata várható a legkövérebb medvék versenyén
explore.org

A 2018-as bajnok, Beadnose

Óriási csata várható a legkövérebb medvék versenyén

Kivételesen jól sikerült a nyári felkészülésük a téli időszakra. Tényleg nagyon kövérek.


Szeptember 30-tól kezdetét veszi a 2020-as Kövér Medve Hét. Az alaszkai Katmai Nemzeti Park minden évben megrendezett versenyén a 12 legkövérebb medve száll ringbe a bajnoki címért. A sorsolás már elkészült, a nyolcaddöntő ágai is tartogat izgalmakat, de az igazi nagyágyúk kiemeltként csak a következő fordulóban csatlakoznak a rangos bajnoksághoz. A verseny október 6-áig tart, és online várják a szavazatokat a kövérebbnél kövérebb medvék.

Twitter/Katmai National Park

Ugyan a szervezők nem győzik hangsúlyozni, hogy az idei mezőny kivételesen erősre sikeredett, de a tavalyi Kövér Medve Hét abszolút győztese, Holly se szomorkodhat a 2019-es szereplésével, ahol majd fél tonnát nyomott:

Nem ért senkit meglepetésként, hogy Holly idén is megpróbálkozik a címvédéssel, természetesen rögtön kiemeltként kapott helyet. Mike Fitz szervező szerint az erős mezőnyt úgy kell érteni, hogy a többiek meghíztak a feladathoz, hogy megszorongassák Hollyt, aki idén is mindent beleadott, hogy bajnokként zárja a versenyt. Fitz szerint Holly idén is nagyon „pépesnek" tűnik, ha nem „pépesebbnek" a tavalyi formájához. A képek alapján tényleg nem szállt el a tavalyi sikertől, és idén is keményen falta a lazacokat.

Ami külön elismerésre méltó, hogy 2020-ban Holly megszülte az ötödik medvebocsát, ami extra kalóriabevitelt jelentett számára, de a héten bemutatott formája magáért beszél:

k\u00f6v\u00e9r medve

Holly 2020-ban címet védene

Twitter/Katmai National Park, NPS Photo/N. Boak

Egyébként Holly nőstény kölykét is lencsevégre kapták, és kijelenthetjük, hogy az anyja nyomdokaiba lépve komoly esélyekkel indulhat a jövőben a Kövér Medve Heteken. Január környékén csupán 45 kilogrammot nyomott, de azóta szépen kicombosodott:

A mama büszke lehet

explore.org

De Hollynak nem lesz könnyű dolga. A szervezők elmondása szerint nincs esélytelen medve.

A verseny a kövér medvék és az igazán kövér medvék között fog zajlani

- emelte ki Mike Fitz.

És valóban. A szintén kiemelt „747-es" medve zsírtartalékjait elnézve Holly nem lehet nyugodt:

747 komoly veszélyt jelenthet Holly címvédésre

747 egy sokat látott kövér, öreg hím, akit a Nemzeti Park egyik legjobb horgászának tartanak. A képek is bizonyítják, hogy nem vette félvállról a versenyt. És hogy minek köszönhető az irigylésre méltó kövérsége? Többek között képes 3 óra alatt 15 lazacot kifogni és elfogyasztani. Ez körülbelül 67.000 kalória. A horgászat királya.

A szervezőknek hála, láthatjuk felkészülés közben is (a sötét medve), és ahogy elnézzük, tényleg nagyon szeretné az idei címet.

747-el Holly csak a döntőben találkozhat, de előtte a saját ágán valószínűleg meg kell küzdenie az egyik legveszedelmesebb anyamedvével, Grazerrel:

Grazer nem ismer félelmet

explore.org

Grazer 2020-as kövérségének egyik kulcsa volt, hogy félelmet nem ismerve a semmiből rátámadt nála nagyobb és kövérebb medvékre, köztük a folyó legdominánsabb felnőtt hímjeire is, hogy biztosítsa kölykei biztonságát. Ezekkel a partizánakciókkal sikerült azt is elérnie, hogy stratégiailag fontos, lazacokban gazdag folyami területeket szerzett magának, és zavartalanul hizlalhatta magát egész évben.

Kiélezett csata várható Holly és Grazer között.

A 2020-as Kövér Medve Hét további kövér résztvevőjét itt lehet megtekinteni, szavazni pedig itt lehet a kedvencekre. Az explore.org Twitter-oldalán pedig videókat is láthatunk a felkészülésről.

Frissítés: A Kövér Medve Hét győztese 747 lett, ezzel pedig letaszította a trónról Hollyt. Nem volt váratlan a győzelme. Ahogy mi is megírtuk, komoly felkészülés előzte meg a verseny előtti hónapokat, aminek meg is lett az eredménye. Innen is gratulálunk! Holly pedig biztosan jövőre törleszteni szeretne majd.

A figyelmetekbe ajánljuk